Crème brûlée nu este totuna cu crema de zahăr ars. La fel cum nu este același lucru cu crema catalană. Anumite ingrediente din aceste 3 deserturi delicioase diferă, motiv pentru care fiecare are o denumire aparte.
Dacă în cazul cremei de zahăr ars vorbim despre un amestec de ouă, lapte, vanilie și zahăr ars, în privința desertului clasic franțuzesc numit crème brûlée lucrurile se schimbă. Laptele este înlocuit de smântână de frișcă, interiorul este format dintr-o cremă onctuoasă și foarte fină, iar crusta delicioasă de zahăr caramelizat de deasupra este „cireașa de pe tort” care desăvârșește acest desert fabulos.
Cât despre crema catalană, aceasta se face în mod tradițional cu lămâie și scorțișoară, pentru îngroșarea cremei fiind folosite gălbenușuri și amidon din porumb, pe când crème brûlée se încheagă la cuptor, pe bain-marie, la fel și crema de zahăr ars.
Destul însă cu explicațiile, să vedem cum se prepară acest delicios desert numit crème brûlée!
Pune într-o oală mică smântâna pentru frișcă și extractul sau semințele din păstaia de vanilie. Lasă pe foc până lichidul este fierbinte, nu fiert.
Într-un castron încăpător de ceramică sau inox, freacă ușor gălbenușurile cu praful de sare și zahărul.
Toarnă peste gălbenușurile frecate câte puțin din lichidul fierbinte și încorporează cu ajutorul unui tel. Nu amesteca prea energic, ca să nu se formeze bule de aer.
Strecoară printr-o sită lichidul, apoi toarnă-l în boluri de copt tip ramekin termorezistente.
Așază vasele umplute cu crème brûlée într-o tavă. Toarnă în tavă apă fierbinte, până la jumătatea înălțimii bolurilor ramekin.
Introdu tava la cuptorul preîncălzit și lasă crema brûlée să se coacă timp de 35-40 de minute, la o temperatură de 150 de grade Celsius. Crema trebuie să aibă consistența unui jeleu.
Scoate bolurile cu cremă din tavă și lasă-le să se răcească bine la temperatura camerei, apoi pune-le la frigider pentru 2-3 ore sau peste noapte.
Pentru a obține crusta delicioasă de zahăr, există 2 variante.
Varianta 1: Presară câte 1 linguriță de zahăr peste crema din fiecare bol. Pune bolurile la cuptor pe funcția grill (bolurile trebuie să fie plasate cât mai aproape de flacără sau de rezistențe), timp de 1-2 minute. Repetă procedura pentru a obține o crustă crocantă de zahăr caramelizat.
Varianta 2: Presară câte 1 linguriță de zahăr peste crema din fiecare bol și folosește o torță de flambat pentru a transforma granulele de zahăr într-o crustă apetisantă arămie.
Vezi mai jos și rețeta video de crème brûlée.