Parfumul florilor de soc îmi dă savoare primăverilor de când mă știu. Socata mi se pare una dintre cele mai bune băuturi pe care le poți face în casă. Răcoritoare și aromată, socata este perfectă pentru zilele călduroase. Am testat și o rețetă de socată fără zahăr.
Culeg flori de soc din pură plăcere și le usuc pentru iarnă. Un obicei pe care l-am preluat de la bunica mea, care are un soc un curte. De cele mai multe ori, florile de soc le folosesc pentru a face infuzie. Dar îmi place să adaug flori uscate de soc și în salate, iaurt.
Tizana de soc este recomandată în caz de răceli, în caz de gripă, în cure de slăbire. De asemenea, ceaiul de soc este apreciat pentru proprietăţile sale antioxidante, reglarea nivelului de colesterol, îmbunătăţirea vederii, stimularea sistemului imunitar, îmbunătăţirea sănătăţii inimii.
Am găsit pe o rețea socială o rețetă de socată fără zahăr recomandată de Patricia Rusu, coach în nutriție și wellness. Pentru că mi-a făcut cu ochiul rețeta de socată cu stafide, am încercat-o.
Pentru a face această băutură răcoritoare aveți nevoie de flori de soc (proaspete sau uscate), stafide (eu am pus și caise uscate), orez, lămâi, apă plată și un borcan mare (ideal).
Ingrediente:
Mod de preparare: Toate ingredientele se pun într-un borcan și se lasă la soare. Borcanul se acoperă cu un tifon. După circa 40 de ore puteți degusta socata.
Nota redacției: Eu nu am avut la îndemână un borcan de 3 litri, ci unul mai mic și am ajustat cantitățile. Nu am avut lămâi, dar am folosit lime. Nu am avut răbdare și am tot degustat din socată, însă gustul perfect l-a avut după 48 de ore. Nu a fost nevoie de zahăr. Socata se va consuma rapid, căci va fermenta.