Cum faci acasă delicioasa plăcintă cu varză murată la tigaie. Secretele pentru un aluat perfect

  • Publicat:
Cum faci acasă delicioasa plăcintă cu varză murată la tigaie. Secretele pentru un aluat perfect
Foto: profimediaimages.ro

Dacă aștepți cu nerăbdare în fiecare an târgul de Crăciun doar pentru a savura plăcintă cu varză murată de la căsuțele cu bunătăți, află că o poți face acasă foarte ușor și te poți bucura de ea tot timpul anului, oricând ți-e poftă.

Îți spunem mai jos care sunt ingredientele și secretele pentru a obține o plăcintă cu varză murată la tigaie delicioasă. Din următoarele ingrediente vei obține cam 10 plăcinte.

Ingrediente pentru aluat

  • 500 grame făină tip 000
  • 250 ml apă călduță
  • 40 ml ulei de floarea-soarelui
  • 1 linguriță rasă de sare

Ingrediente pentru umplutură

  • 600 grame varză murată tăiată fideluță subțire
  • 50 ml ulei de floarea-soarelui
  • 2 cepe albe tocate mărunt
  • 1 morcov dat pe răzătoare
  • 300 ml suc de roșii
  • piper măcinat, după gust
  • semințe de chimen, după gust
  • cimbru uscat, după gust
  • 1 legătură de mărar proaspăt tocat sau 2 lingurițe de mărar uscat
  • 2-3 frunze de dafin

Prepararea aluatului

  • se cerne într-un bol făina și se adaugă sarea, uleiul și apa
  • se amestecă bine totul și se frământă bine aluatul până nu se mai lipește de mâini
  • se lasă aluatul să se odihnească la temperatura camerei, acoperit cu un prosop curat, aproximativ 1 oră

Prepararea umpluturii

  • se pune uleiul într-o tigaie adâncă la încălzit, apoi se adaugă ceapa tocată mărunt, morcovul răzuit și varza
  • se lasă la călit aproximativ 5 minute, apoi se adaugă sucul de roșii, piperul, semințele de chimen, cimbrul, mărarul și foile de dafin și se amestecă bine
  • varza se lasă la călit, pe foc mediu, aproximativ 30 de minute, până se înmoaie bine și lichidul aproape se evaporă în întregime

Cum se umplu plăcintele

  • aluatul se porționează în 10 biluțe egale care se întind cu sucitorul, pe un blat uns cu puțin ulei (în cazul în care aluatul încă este puțin lipicios)
  • pe fiecare foaie de aluat întinsă (formă rotundă) se adaugă în mijloc 2-3 linguri de varză murată călită
  • se împachetează plăcinta fie sub formă de plic (va avea formă pătrată), fie se trage de aluat către interior și se adună în mijloc, ca o floricică (va avea formă rotundă), fie se trage aluatul dintr-o parte în alta și se presează marginile cu o furculiță (ca la colțunași)
  • plăcintele astfel formate se aplatizează ușor cu sucitorul
Foto: profimediaimages.ro

Coacerea plăcintelor în tigaie

  • pune o tigaie pe foc să se încingă, fără ulei
  • se pun câte 2 plăcinte în tigaie (în funcție de cât de mare este aceasta)
  • se lasă la copt pe fiecare parte aproximativ 3-4 minute, la foc mediu spre mic, până plăcinta capătă o nuanță aurie
  • focul nu trebuie să fie mare, altfel aluatul va rămâne crud la interior și se va arde la exterior
  • dacă vrei să le faci la cuptor, trebuie să adaugi și puțină drojdie în aluat și să le coci aproximativ 20 de minute la 180 de grade
Cum faci acasă delicioasa plăcintă cu varză murată la tigaie. Secretele pentru un aluat perfect
Foto: profimediaimages.ro
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult