Ce ați zice de un pahar cu must? Gustos, răcoros și nu în ultimul rând, sănătos? Iată cum îl puteți prepara chiar la voi acasă!
Nu există toamnă fără must roșu și dulce. Iar cei care au copilărit la țară, știu să îl și prepare. Există câteva moduri specifice pentru ca această licoare să iasă perfect, atât la gust, cât și în ceea ce privește consistența și culoarea. Iată câteva ponturi!
Se achiziționează struguri (nu din comerț, preferabil de la furnizori locali) cu boabe sănătoase, pline și coapte.
Se curață boabele de struguri de pe ciorchine și se spală atent. Se scurg și se bagă la robot/storcător. Boabele se zdrobesc bine.
Sucul astfel obținut se trece printr-o sită fină. Puteți folosi una normală și din material textil fluid.
Mustul se lasă 2 zile la rece.
Aveți nevoie de o tabletă de aspirina la 1 litru de must proaspăt stors, care nu a intrat încă în fermentare. Tot ce trebuie să faceți este să pisați aspirinele și să le adăugați în must, după care să lăsați la fiert preț de 3-5 minute.
Mustul obținut după zdrobirea strugurilor se lasă la limpezit, iar în timpul acesta se da hreanul printr-o răzătoare mică. Se amestecă mustul cu hreanul și se pune într-o damigeană. Se lasă cca 2 săptămâni, după care se trage în sticle, filtrând conținutul prin tifon pentru a îndepărta impuritățile (inclusiv resturile de hrean). Sticlele se depozitează la loc răcoros.
Se recomandă evitarea sticlelor din plastic, întrucât îi pot strică gustul. În momentul în care se dorește a fi consumat, se scoate mustul din frigider și se lasă la temperatura camerei preț de 2-3 ore.
Mustul ținut la congelator își păstrează prospețimea, savoarea, dar și proprietățile nutritive.
Citește și: Mustul păstrează vasele de sânge flexibile. Beneficiile incontestabile ale mustului și pentru cine e nociv