Cum să faci cel mai fraged șnițel de pui. Secretul ca să rămână suculent în interior și crocant la suprafață

  • Publicat:
Cum să faci cel mai fraged șnițel de pui. Secretul ca să rămână suculent în interior și crocant la suprafață
Foto: Shutterstock

Simplu sau cu piure de cartofi alături, un șnițel de pui e întotdeauna o idee bună de preparat care potolește rapid foamea și satisface inclusiv gusturile pretențioase ale copiilor. Însă trebuie să ținem cont de câteva trucuri pentru a obține un șnițel de pui fraged și crocant, dar suculent la interior, care să nu fie prea uscat.

Chiar dacă de obicei se folosește pieptul de pui, șnițelul se poate prepara și cu carne de vită, curcan sau porc. Mai jos vă spunem toate secretele pentru un șnițel din piept de pui delicios.

Ingrediente pentru șnițel de pui

Iată ce să treci pe lista de cumpărături dacă plănuiești să gătești șnițele de pui acasă:

  • 1,3 kilograme piept de pui dezosat, fără pieliță (întreg sau deja feliat)
  • 150 grame făină
  • 200 grame pesmet
  • 4 ouă
  • 4 lingurițe de sare
  • 4 lingurițe de piper negru măcinat
  • 1 linguriță de muștar Dijon
  • ulei pentru prăjit 
  • felii de lămâie și muștar Dijon (opțional, pentru servire)

Dacă nu vrei să prăjești șnițelul de pui în baie de ulei, poți opta pentru gătirea acestuia la airfryer (195 de grade Celsius, 7-8 minute, întorcându-l pe cealaltă parte la jumătatea timpului).

Rețetă șnițel din piept de pui fraged

Pentru a obține un șnițel de pui de nota 10, urmează întocmai acești pași:

  • Feliază pieptul de pui (dacă l-ai cumpărat întreg). Ai grijă ca feliile să aibă o grosime de cel puțin 0,6 centimetri. În caz contrar, carnea se va usca prea tare și se va întări.
  • Bate ușor feliile de piept de pui cu partea netedă a unui ciocănel special de frăgezit carnea.

Lovirea unei bucăți de carne cu ajutorul unui ciocan produce zdrobirea și deteriorarea fibrei musculare, prin care se creează mici rupturi în țesutul conjunctiv ce leagă și ține împreună totalitatea fibrelor. Astfel, structura formată în bucata de carne va determina o reținere de 5 până la 15% a umidității în timpul procesului de gătire. Acest fenomen are loc prin simplul fapt că fibrele musculare dezintegrate se micșorează mai puțin, iar proteinele deteriorate rețin apa și oferă bucății de carne suculență și frăgezime, explică Dan C. Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii alimentare, USAMV Cluj-Napoca, într-un clip postat pe canalul de Youtube Știință cu sare și piper.

  • Asezonează feliile de piept de pui cu sare și piper, pe ambele părți.
  • Într-un castron, pune făina, o linguriță de sare și una de piper și amestecă. Într-un alt castron, pune pesmetul, o linguriță de sare și una de piper și amestecă. Într-un alt castron, bate ouăle cu o linguriță de sare, una de piper și muștarul Dijon.
  • Fileurile de pui se dau, pe rând, prin făină (se scutură ușor pentru a elimina excesul), ouă, apoi prin pesmet.
  • Se pune uleiul (cam 2 degete) la încins într-un wok încăpător, pe foc mediu spre mare. Pentru a afla dacă uleiul este încins bine (temperatura trebuie să fie de aproximativ 175 de grade Celsius), introdu coada unei linguri de lemn și vezi dacă uleiul sfârâie.
  • Pune șnițelele la prăjit în ulei, timp de 2-3 minute pe fiecare parte sau până când capătă o culoare auriu-închis.
  • Șnițelele prăjite se scot pe un platou întins tapetat cu prosoape de hârtie, care vor absorbi excesul de grăsime.
  • Deliciosul șnițel de pui poate fi mâncat cu piure de cartofi, broccoli sotat, cartofi prăjiți, puțin suc de lămâie, muștar Dijon sau sos tzatziki.

Sursă rețetă: jocooks.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult