De ce e bine să pui bicarbonat de sodiu la fasole. Secretul gospodinelor cu experiență

Bicarbonatul face gătitul mai eficient, dar trebuie folosit cu moderație pentru a nu altera gustul preparatului.
  • Publicat:
De ce e bine să pui bicarbonat de sodiu la fasole. Secretul gospodinelor cu experiență

Prepararea fasolei poate fi un proces lung și uneori dificil, dar gospodinele experimentate cunosc trucuri simple care fac diferența. Utilizarea bicarbonatului de sodiu este unul dintre acestea, având rolul de a accelera fierberea și de a reduce disconfortul gastric asociat consumului de fasole. Iată când și cum se folosește corect bicarbonatul pentru o mâncare perfectă!

De ce se folosește bicarbonatul la fasole?

Bicarbonatul de sodiu este util în prepararea fasolei din mai multe motive:

  • Accelerează fierberea – Ajută la înmuierea boabelor mai repede, economisind timp.
  • Reduce gazele intestinale – Neutralizează compușii care cauzează balonare, făcând fasolea mai ușor de digerat.
  • Îmbunătățește textura – Fasolea devine mai moale și mai uniform gătită.

Când se adaugă bicarbonatul?

În timpul înmuierii:

  • Adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu în apa în care lași fasolea la înmuiat peste noapte. Aceasta ajută la descompunerea compușilor greu digerabili.
  • După înmuiere, clătește boabele foarte bine sub jet de apă rece pentru a îndepărta reziduurile și a preveni modificarea gustului.

În timpul fierberii:

  • Pune fasolea într-o oală cu apă proaspătă și adaugă o linguriță de bicarbonat. Acesta va accelera procesul de gătire.
  • Este important să nu folosești mai mult de o linguriță, pentru a evita schimbarea gustului preparatului final.

Pași pentru o fasole perfectă:

Înmuiați boabele:

Lăsați fasolea în apă cu bicarbonat câteva ore sau peste noapte. Clătiți, apoi, boabele bine înainte de a le pune la fiert.

Schimbați apa de fierbere:

Puneți boabele în apă proaspătă și lăsați-le să dea în clocot de câteva ori. Schimbați apa cel puțin o dată pentru a elimina substanțele care provoacă balonare.

Adăugați bicarbonatul:

În a doua apă de fierbere, adăugați o linguriță de bicarbonat pentru a accelera gătirea. Fierbeți până când boabele devin fragede, apoi clătiți-le dacă doriți să eliminați orice urme de bicarbonat.

Alternative pentru o gătire mai rapidă

Dacă timpul este o problemă, o oală sub presiune poate fi o soluție excelentă. Aceasta crește presiunea și ridică punctul de fierbere, reducând semnificativ durata preparării.

Nu în ultimul rând, aveți grijă la cantitatea de bicarbonat! Excesul de bicarbonat poate afecta negativ gustul mâncării și textura boabelor. De aceea, este esențial să respectați dozajul – o linguriță este suficientă.

Sursă – https://www.eatingwell.com/article/14576/the-weird-reason-you-should-be-adding-baking-soda-to-your-beans/

Sursă foto – 13people / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult