De ce se înmoaie varza murată? Soluții simple pentru a rămâne crocantă, după ce ai pus-o în butoi

  • Publicat:
De ce se înmoaie varza murată? Soluții simple pentru a rămâne crocantă, după ce ai pus-o în butoi

Varza murată este un deliciu al bucătăriei românești, însă multe gospodine se confruntă cu problema înmuierii acesteia. Există câteva motive principale pentru care acest lucru se întâmplă și, din fericire, există și soluții pentru a preveni această problemă.

De ce se înmoaie varza murată

Tipul de varză

Soiurile de varză cu frunze subțiri și mai moi au tendința de a se înmuia mai repede. Căpățânile de varză trebuie să fie ferme la atingere, dar în același timp să nu prezinte urme de lovituri, mucegai sau să fie atacate de insecte. Alege-le cu atenție!

Temperatura de fermentare

Temperaturile prea ridicate accelerează procesul de fermentare și pot duce la înmuierea rapidă a verzei.

Concentrația de sare

O cantitate insuficientă de sare nu asigură o fermentare corectă și poate duce la înmuierea verzei. Este recomandat, astfel,  să pui 50 de grame de sare grunjoasă la fiecare litru de apă. Dacă o să folosești sarea iodata de bucătărie, este posibil că varză să se înmoaie, așa că mare atenție și la acest aspect. Folosește doar sare grunjoasă pentru murături, deoarece sarea de masă conține iod și alți aditivi ce pot inhibă dezvoltarea bacteriilor benefice.

Citește și: Cantitatea perfectă de sare pentru cele mai bune murături. Foarte puțini știu acest secret

Manipularea necorespunzătoare

Spargerea frunzelor în timpul manipulării poate favoriza pătrunderea bacteriilor și poate accelera procesul de înmuiere.

Cum să preveni înmuierea verzei murate?

De ce se înmoaie varza murată și cum putem preveni acest lucru?

  1. PASUL 1: Alegeți soiul potrivit! Optați pentru soiuri de varză cu frunze groase și dense, care sunt mai rezistente la înmuiere.
  2. PASUL 2: Respectați temperatura optimă! Fermentați varza într-un loc răcoros, cu o temperatură de aproximativ 18-20°C.
  3. PASUL 3: Folosiți suficientă sare! Cantitatea de sare trebuie să fie bine echilibrată. Un sfat general este de a folosi aproximativ 500 de grame de sare la 10 litri de apă.
  4. PASUL 4: Manipulați cu grijă! Evitați să spargeți frunzele în timpul pregătirii și așezării verzei în butoi.
  5. PASUL 5: Alegeți un recipient potrivit! Butoiul trebuie să fie curat și să nu aibă fisuri.
  6. PASUL 6: Adăugați condimente! Hreanul, mărarul, boabele de muștar și alte condimente nu doar că îmbunătățesc gustul, dar au și proprietăți conservante.

Sfaturi suplimentare

Acoperiți bine butoiul: Acest lucru va împiedica pătrunderea aerului și a altor microorganisme.

Verificați periodic varza: Asigurați-vă că este acoperită complet de saramură. Dacă nivelul scade, adăugați saramură suplimentară.

Gustați periodic: Astfel, vei putea să-ți dai seama dacă varza este suficient de fermentată și dacă are gustul dorit.

Rețeta tradițională de varză murată

Ingrediente:

Pentru un butoi de 60 litri aveți nevoie de: aproximativ 14 verze potrivite (cam 30 kg), 30 litri apă, 30 linguri sare mare, 1 legătură mărar uscat cu tot cu tulpini, 1/4 sfeclă roșie, 2-3 ardei iuți, 10-15 foi de dafin, 1 plic conservant, 2 linguri cimbru uscat, o legătură de frunze de țelină, 25-30 boabe de piper.

Mod de preparare:

Este bine să alegeți verze mai albe, turtite și nu prea grele. Îndesați bine verzele în butoi, apoi preparați saramura.

Puneți la foc o oală mai mare, umpleți-o cu apă și incalziti-o la aproximativ 40-45 grade (să nu fiarbă). Pentru fiecare litru de apă puneți o lingură plină bine de sare. Adăugați și celelate condimente și incalziti pe rând mai multe oale până ce butoiul este aproape plin, să mai rămână cam 7-8 centimetri până sus.

Nu vor intra toate verzele de la început, mai rămân 3-4, dar le veți îndesa în butoi a două și a treia zi și astfel butoiul se va umple până sus. Așezați peste verze o bucată de marmură, un platou de sticlă sau un fund de plastic, o tavă, că să le țină apăsate, apoi puneți capacul.

În fiecare zi vanturati varza o dată sau de două ori și țineți butoiul înăuntru, la temperatura camerei, ca să fermenteze. După aproximativ două săptămâni, când a început să se acrească bine, dizolvați în puțină zeamă din butoi plicul de conservant și turnați-l peste varză. Astfel nu va prinde floare.

Dați butoiul la rece și din când în când mai vânturați varza. Introduceți în butoi, cât mai adânc, un furtun mai subțire și suflati în el câteva minute. Moarea se va menține limpede tot timpul.

Sursa foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult