Batoane cu susan, miere și nuci – rețeta pe care trebuie să o încerci. Sunt delicioase!

  • Publicat:
  • Actualizat:
Batoane cu susan, miere și nuci – rețeta pe care trebuie să o încerci. Sunt delicioase!
Foto: Profimediaimages.ro

Știți acele batoane cu susan și „urme” de miere din comerț, în care aproape că îți rămân dinții când muști din ele? Ei bine, crocănțimea aceea care ar trebui să fie una delicată este dusă la nivelul de „beton” din cauza zahărului în exces din compoziție.

Pentru că sunt mare iubitoare a combinației de susan cu miere, am zis să încerc să fac acasă aceste batoane, care sunt numai bune de o ronțăială între mese, când simți nevoia de o doză de energie.

Căutând inspirație pe net, am găsit pe Youtube o rețetă de Pasteli grecești care seamănă cu batoanele cu susan de pe la noi. M-a intrigat folosirea cojii și a sucului de portocală în compoziție, așa că mi-am spus: asta e! Rețeta originală în format video o puteți urmări la finalul articolului.

Vă las mai jos ingredientele și modul de preparare pentru vreo 10 batoane potrivite de susan cu miere și nuci. Sper să încercați rețeta și să vă bucurați de rezultat alături de cei dragi!

Ingrediente pentru 10 batoane de susan cu miere

  • 250 grame miere
  • 200 grame susan alb
  • 70 grame mix de nuci coapte și sărate (migdale, alune de pădure, caju, fistic)
  • Coaja răzuită de la o portocală bio
  • Sucul de la o portocală
  • Un praf de sare
  • 2 lingurițe de zahăr brun

Mod de preparare batoane cu susan, miere și nuci

Mai întâi de toate, pregătește 2 foi de pergament. Întinde o foaie pe un tocător și unge-o cu puțin ulei pe întreaga suprafață. Pune deasupra acesteia cealaltă foaie pergament.

Într-un wok sau tigaie pune semințele de susan să se rumenească. Lasă-le pe foc mediu aproximativ 5 minute, amestecând din când în când. După ce s-au rumenit, toarnă-le într-un castron, adaugă peste ele mixul de nuci tocate grosier și amestecă.

Într-o crăticioară de 0,75 litri toarnă mierea și pornește focul. Adu mierea la punctul de fierbere, apoi lasă focul mic și adaugă sucul de portocală și continuă să amesteci.

Notă: Da, mierea își pierde proprietățile curative când o preparăm termic, devenind doar o sursă de îndulcire – din acest motiv oamenii cred că devine toxică, însă este un termen discutabil, având în vedere că și zahărul este considerat toxic pentru organism, indiferent cum este consumat.

Când mierea începe să facă spumă, e momentul să adaugi semințele de susan rumenite amestecate cu nucile tocate grosier, coaja de portocală, sarea și zahărul brun.

Amestecă bine în crăticioară încă 4-5 minute, până când compoziția nu mai are aproape deloc lichid.

Toarnă compoziția peste foaia de permanent unsă cu ulei și întinde bine amestecul cu o lingură de lemn. Poți lăsa stratul mai gros sau mai subțire, după preferințe.

După ce ai întins compoziția, acoper-o cu cealaltă foaie de pergament. Lasă să se răcească 5 minute, apoi taie batoanele în forma dorită cu ajutorul unui cuțit umezit.

Batoanele cu susan pot fi păstrate într-o cutie metalică, recipient de sticlă cu capac sau în pungi tip zip-lock. Chiar dacă rezistă cel puțin 7 zile, cu siguranță le vei termina mult mai repede, atât sunt de gustoase. Poftă bună!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult