Budinca picantă de orez cu prune este un preparat relativ simplu, dar plin de arome.
Număr de porţii: 4
Ingrediente:
300 de mililitri de vin roşu
150 de grame de zahăr tos
Coaja rasă a unui sfert de portocală (plus pentru decor)
8 prune mari tăiate în jumătate, fără sâmburi
350 de mililitri de lapte
450 de mililitri de smântână de gătit grasă
1 băţ de scorţişoară
o păstaie de vanilie
50 de grame de unt
125 de grame orez pentru risotto
75 de grame de zahăr brun
1 lingură de smântână groasă
un sâmbure de nucşoară
Mod de preparare
Vinul, zahărul tos şi coaja de portocale se pun într-o tigaie, se fierbe lichidul până se reduce la jumătate (circa 10 minute). Se pun prunele tăiate în jumătăţi, se opreşte focul şi se acoperă tigaia cu un capac. Se lasă la răcit.
Se înfierbântă într-o cratiţă laptele, smântâna, scorţişoara, păstaia de vanilie tăiată în jumătate pe lung.
Într-o altă cratiţă se pune untul, se adaugă orezul şi se amestecă până ce boabele sunt acoperite de grăsime. Se adaugă laptele (câte un polonic, după ce în prealabil s-au îndepărtat vanilia şi scorţişoara) în orez şi se amestecă în mod continuu până se absoarbe lichidul. Va dura cam 20 de minute până ce budinca de orez va fi gata. Se ia de pe foc, se adaugă zahărul brun şi smântâna grasă.
Budinca se împarte în patru boluri pentru servit, se decorează cu prunele, cu nucşoară proaspăt rasă şi coajă de portocale.
Se serveşte caldă.
Sursa: Mediafax