Bunet, cel mai bun desert al iernii – rețetă tradițională din Piemonte

Dacă vreți să dați arome deosebite acestei ierni vă recomandăm să faceți acasă ”bunet”. Este asemănător cu crema de zahăr ars, dar diferit prin aromele sale.
  • Publicat:
Bunet, cel mai bun desert al iernii - rețetă tradițională din Piemonte
CSÎD a încertat o rețetă senzațională - BUNET, desertul lunilor de iarnă în Piemonte, Italia. Foto Shutterstock

În Piemonte se mănâncă bine. Și nu doar felurile principale și antipasti sunt de senzație ci și deserturile. Nu uitați că de aici vin celebrele nocciole de Piemonte și sutele de deserturi în care se folosesc, gianduja, bomboanele Cri-Cri etc. De data asta, m-am îndrăgostit de un desert tipic piemontez – ”bunet”, tradițional în lunile de iarnă.

 

Aproape la orice restaurant ai merge în Piemonte, vei găsi în lunile de toamnă și de iarnă bunet. Și te vei îndrăgosti. Așa cum s-a întâmplat și în cazul meu. Dar pentru că este un desert atât de cunoscut, mulți italieni îl fac și acasă. Procesul de preparare durerează 40 de minute la care se adaugă timpul de răcire.

Ce ingrediente ai nevoie pentru a face bunet acasă?

Atunci când faceți cumpărături adăugați și următoarele ingrediente pe listă: cacao, ouă, amaretti, rom, zahăr, ouă, lapte. Veți mai avea nevoie și de apă plată. Bunet este un desert din categoria ”dolci al cucchiaio” adică un desert ce se consumă cu lingurița. Deci veți avea nevoie și de lingurițe. Puteți să-l faceți într-o tavă de chec spre exemplu, dau în forme speciale de budincă. În mod tradițional se face cu rom. Dar romul se poate înlocui și cu cafea tip espresso.

Ingrediente pentru sosul de caramel:

  • 2 linguri de zahăr
  • 60 ml de apă

Ingrediente pentru budincă

  • 6 linguri de zahăr
  • 4 ouă medii
  • 500 ml de lapte
  • 3 linguri de cacao neîndulcită
  • 30 ml de rom sau de espresso
  • 70 g de biscuți amaretti sfărâmați
  • Câțiva amaretti întregi pentru decor

Mod de preparare:

Cuptorul se încălzește la 180 de grade C. Pentru a face caramelul într-o tigaie se pun 2 linguri de zahăr și 4 linguri de apă. Când se caramelizează se întinde fin la bază tavii de chec sau în 6 forme de brioșe. Într-un bol se amestecă ouăle și zahărul. Se bat până când zahărul se topește. Se adaugă laptele, cacaoa și romul (sau cafeaua espresso) și amaretti fin sfărâmați și se mixează până când se omogenizează. Aluatul se pune în tava sau în formele pentru brioșe, iar tava (formele pentru brioșe) se pune într-o tavă mai adâncă în care s-a pus apă pentru a se crea bain-marie. Se lasă la cuptor circa 35-40 de minute. Testul cu scobitoarea este de folos pentru a testa textura. Se lasă la răcit cel puțin 2 ore, ideal o noapte. Se taie felii sau se scoate din forme, se decorează cu amaretti și se servește cu poftă. Cu lingurița. Poftă  bună!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Peltea de gutui cu portocală
Peltea de gutui cu portocală
Recomandări: