A fost dragoste la prima vedere. Am zărit prăjiturile sub formă lebede în vitrina unei cofetării din Berlin. Nu am rezistat să nu degust din ”Schwanentraum”. În traducere ”Visul lebedei”. Este mai ușor de făcut acasă decât îi spune numele. M-a impresionat că nu era dulce decât foarte puțin, avea frișcă de casă, iar ”corpul” lebedei este delicios, foarte asemănător cu desertul popular din România ”choix la crème”, sau ”bigne” din Italia ori ”windbeutel” din Germania. Însă forma grațioasă de lebădă le întrece pe toate.
Am dus cercetările mai departe și am găsit tutoriale despre cum se realizează lebedele. Mult mai simplu decât aș fi crezut, dar deloc de mirare având în vedere spiritul practic al germanilor. Pe scurt, din aluatul moale, cu tub pentru ornat pe face cifra ”2” – ea reprezintă capul și gâtul lebedei. Iar cu un alt accesoriu sau chiar cu o lingură se fac din aluat niște bezele. Iar ele se vor transforma în corpul lebedei. Se taie partea de sus – capacul. Încă o dată se taie pe mijloc capacul și așa obțineți aripile.
Aveți nevoie de făină albă, frișcă, sau smântână pentru frișcă, unt, ouă, praf de copt. Adăugați pe lista de cumpărături și hârtie de copt.
Ingrediente pentru circa 10 lebede
Mod de preparare:
Se fierbe apă, se adaugă sarea și untul. Opriți focul. Adăugați toată făina deodată, amestecați energic până se formează o pastă, fără cocoloașe. Turnați acest amestec într-un castron și adăugați pe rând câte un ou. După fiecare ou se amestecă energic până când oul este încorporat. La final se pune praful de copt.
Pe o tavă peste care s-a pus hârtie de copt se ornează cu ajutorul unui sprit de ornat cirfra 2 de mărimea degetului arătător. Dacă nu aveți, puteți improviza cu o pungă noua pe care o găuriți într-un colț. De coc timp de 15 minute la 250°C. Următorul pas – corpurile de lebădă. Cu ajutorul unei linguri se pune pe altă tavă tapetată cu hârtie de copt aluat ca pentru o gogoașă sau formă de bezea. Lingura se dă prin apă înainte de următorul ”corp de lebăda”. Se coc circa 35 de minute la 250°C. Testul cu scobitoarea este de folos. Când s-au răcit se taie ”gogoșile” în două. Partea superioară se mai taie în două în mijloc și pentru a crea aripile. Se bate frișca conform indicațiilor. Turnați crema și puneți aripile în partea dreaptă și în partea stângă, folosiți cifra 2 pe post de gât. Poftă bună”