E adevărat că l-am tratat cu multă răbdare şi respect şi l-am răsfăţat cu ouă de la găini ce aleargă prin curte. E adevărat că i-am cântat în strună şi l-am descântat să nu care cumva să se deoache.
E adevărat că l-am ascuns în frigider de papilele pofticioase ale prinţului până a fost gata, dar e adevărat şi că m-a răsplătit cum n-a mai făcut-o demult o prăjitură.
Eu am o viziune cu bunătatea asta de tort cu brânză pe masa de sărbători. Pe masa de la palat, dar şi pe mesele multora dintre voi. Pe cuvântul meu de prinţesă că merită toată răbdarea şi pasiunea! Iată reţeta!
Ingrediente:
– 250 g biscuiţi cu lapte şi cereale
– 125 g unt topit
– 500 g brânză ricotta
– 250 g mascarpone
– coaja rasă de la două portocale
– coaja rasă şi sucul de la o lămâie
– 3 ouă mari, ecologice
– 180 g smântână acră
– 150 g zahăr
– 300 g fructe de pădure congelate (sau proaspete dacă aveţi)
Pentru glazură:
– 240 g smântână acră
– 4 linguri de zahăr
– zeama de la o lămâie
Mod de preparare:
Încingeţi cuptorul la 180 de grade şi în semn de respect pentru Alteţa Sa, cheesecake cu fructe de pădure, porniţi şi ventilatorul din interior, dacă aveţi unul. Măcinaţi biscuiţii şi amestecaţi-i bine cu untul topit, apoi pregătiţi tava norocoasă în care va lua naştere desertul moştenitor: să fie rotundă, cu un diametru de 24 de centimetri şi neapărat să aibă fundul detaşabil. Ungeţi-o bine cu unt, apoi tapetaţi-o cu un strat uniform de biscuiţi şi lăsaţi-o să se odihnească deoparte vreo 20 de minute.
Între timp pregătiţi cu blândeţe crema de brânză. Zău că v-ar ajuta mult un mixer electric! Amestecaţi rocotta cu mascarpone, zahărul şi coaja rasă de lămâie şi portocală până obţineţi o consistenţă cremoasă. Încorporaţi pe rând ouăle, apoi smântâna şi zeama de lămâie.
Turnaţi compoziţia în tavă, peste blatul cuminte din biscuiţi şi uitaţi de ea în cuptor pentru 75 de minute.
Scoateţi prăjitura şi lăsaţi-o să se răcească un sfert de ceas, iar în acest timp, pregătiţi glazura acrişoară. E simplu de tot! Amestecaţi smântâna cu zahărul şi zeama de lămâie şi turnaţi-o deasupra cheesecake-ului.
Mai băgaţi tava la cuptor pentru încă 20 de minute. Opriţi apoi cuptorul şi lăsaţi-o să se răcească înăutru, cu uşa deschisă. Când s-a răcit de tot, băgaţi-o la frigider şi nu vă mai gândiţi la ea până a doua zi dimineaţă. Dacă nu mai aveţi răbdare, trebuie să ştiţi că e nevoie de minimum 3 ore petrecute la rece înainte de a fi savurată.
După atâta aşteptare o puteţi scoate din frigider şi o puteţi devora înnobilată cu fructe de pădure!
Poftă Nebună!