Clătite de post fără ouă sau lapte. Ce să pui în aluat ca să obții clătite fragede, care nu se întăresc

  • Publicat:
Clătite de post fără ouă sau lapte. Ce să pui în aluat ca să obții clătite fragede, care nu se întăresc
Foto: Shutterstock

Aceste clătite de post care nu conțin lapte și nici ouă sunt o variantă minunată de desert dacă urmezi postul ortodox, dar și dacă ții dieta vegană.

Subțiri și foarte fragede, aceste clătite de post pur și simplu se topesc în gură. Rețeta e foarte simplă, ai nevoie de maxim 5 ingrediente!

Poți umple clătitele cu gem de caise, căpșuni, prune, vișine sau le poți „stropi” cu sirop de arțar ori unge cu miere amestecată cu nuci, unt de arahide cremos sau ciocolată neagră topită.

Rețetă de clătite de post: ingrediente 

  • 250 grame făină (poți folosi și făină fără gluten – de migdale, cocos, năut, mei, hrișcă etc.)
  • 500 ml lapte vegetal neîndulcit (de soia, ovăz sau migdale)
  • 30 ml ulei de avocado, de cocos sau de măsline light
  • 1 pliculeț de zahăr vanilat
  • opțional, dacă vrei clătite mai dulci, poți adăuga o jumătate de linguriță de stevia, așa-numitul zahăr verde

Citește și: Bomboane Raffaello fără zahăr și fără coacere, din 3 ingrediente: migdale, curmale și fulgi de cocos

Rețetă de clătite de post fără ouă sau lapte. Ce să pui în aluat ca să obții clătite fragede, care nu se întăresc
Foto: Shutterstock

Cum se fac clătitele de post

Într-un castron încăpător, adaugă făina, îndulcitorul (opțional), zahărul vanilat, uleiul și laptele vegetal.

Amestecă bine cu un tel ca să nu rămână cocoloașe. Dacă vrei să eviți apariția acestora, poți da la blender compoziția sau o poți strecura printr-o sită.

Aluatul de clătite trebuie să curgă, deci să fie ușor fluid, dar să aibă totuși o textură groasă.

Încinge o tigaie anti-aderentă pe foc mediu/mare. Cu un șervețel de hârtie, întinde uniform o linguriță de ulei pe suprafața tigăii pentru a preveni lipirea primei clătite (la următoarele nu trebuie să folosești din nou ulei).

Citește și: Negresă de post delicioasă din 3 ingrediente. Nu conține făină, nici zahăr!

Ia un polonic de compoziție și toarnă în tigaie. Clătita se lasă 2-3 minute pe prima parte, apoi 1 minut pe următoarea parte, la foc mediu.

Nu da focul prea tare, pentru că riști să se ardă clătitele pe margini, iar în interior să rămână crude.

Clătita este bine făcută dacă marginile se desprind ușor de tigaie, fiind astfel ușor de întors pe cealaltă parte cu o spatulă, fără să se lipească.

Din ingredientele de mai sus obții cam 10 clătite dacă folosești o tigaie întinsă cu diametrul de 28 de centimetri. Așadar, dacă vrei să obții mai multe clătite, dublează cantitățile de ingrediente sau… folosește o tigaie mai mică.

Clătitele se pun pe o farfurie și se acoperă cu folie alimentară sau într-un recipient rotund cu capac pentru a preveni întărirea lor. Pot fi păstrate aproximativ 3 zile la frigider.

clătite de post rețetă
Foto: Shutterstock
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: