Aceste clătite de post care nu conțin lapte și nici ouă sunt o variantă minunată de desert dacă urmezi postul ortodox, dar și dacă ții dieta vegană.
Subțiri și foarte fragede, aceste clătite de post pur și simplu se topesc în gură. Rețeta e foarte simplă, ai nevoie de maxim 5 ingrediente!
Poți umple clătitele cu gem de caise, căpșuni, prune, vișine sau le poți „stropi” cu sirop de arțar ori unge cu miere amestecată cu nuci, unt de arahide cremos sau ciocolată neagră topită.
Citește și: Bomboane Raffaello fără zahăr și fără coacere, din 3 ingrediente: migdale, curmale și fulgi de cocos
Într-un castron încăpător, adaugă făina, îndulcitorul (opțional), zahărul vanilat, uleiul și laptele vegetal.
Amestecă bine cu un tel ca să nu rămână cocoloașe. Dacă vrei să eviți apariția acestora, poți da la blender compoziția sau o poți strecura printr-o sită.
Aluatul de clătite trebuie să curgă, deci să fie ușor fluid, dar să aibă totuși o textură groasă.
Încinge o tigaie anti-aderentă pe foc mediu/mare. Cu un șervețel de hârtie, întinde uniform o linguriță de ulei pe suprafața tigăii pentru a preveni lipirea primei clătite (la următoarele nu trebuie să folosești din nou ulei).
Citește și: Negresă de post delicioasă din 3 ingrediente. Nu conține făină, nici zahăr!
Ia un polonic de compoziție și toarnă în tigaie. Clătita se lasă 2-3 minute pe prima parte, apoi 1 minut pe următoarea parte, la foc mediu.
Nu da focul prea tare, pentru că riști să se ardă clătitele pe margini, iar în interior să rămână crude.
Clătita este bine făcută dacă marginile se desprind ușor de tigaie, fiind astfel ușor de întors pe cealaltă parte cu o spatulă, fără să se lipească.
Din ingredientele de mai sus obții cam 10 clătite dacă folosești o tigaie întinsă cu diametrul de 28 de centimetri. Așadar, dacă vrei să obții mai multe clătite, dublează cantitățile de ingrediente sau… folosește o tigaie mai mică.
Clătitele se pun pe o farfurie și se acoperă cu folie alimentară sau într-un recipient rotund cu capac pentru a preveni întărirea lor. Pot fi păstrate aproximativ 3 zile la frigider.