Cum ar fi oare zilele gurmanzilor de pe mapamond dacă nu şi-ar lăsa imaginaţia şi curiozitatea libere? Cu siguranţă mult mai seci. Cu sau fără gheaţă. Lăsând gluma la o parte, vă prezentăm o reţetă rapidă şi extrem de delicioasă de îngheţată de casă asezonată cu migdale, nucşoară şi nuci verzi din dulceaţă. Pare complicat, dar e doar… savuros. Şi răcoros.
Nucşoara este un condiment scump, dar nu chiar pus în valoare de bucătăria tradiţională românească în opinia mea. Turta dulce şi piureul de cartofi cu nucşoară sunt cunoscute la scară largă. Mi-am adus aminte de curând de călătoria mea în Grenada, insula condimentelor din Caraibe, loc renumit pentru producţia de nucşoară la nivel mondial. Acolo am mâncat foarte multe preparate culinare asezonate cu nucşoară proaspăt rasă. Inclusiv îngheţată. Dulceaţa de nuci verzi (dacă nu aţi făcut ori dacă nu aţi primit de la vreo bunică harnică şi pricepută), se găseşte în magazinele cu delicatese şi chiar în supermarketuri. Îşi are locul bine stabilit în această îngheţată. Migdalele ar fi bine să nu fie sărate (sau nu excesiv). Le puteţi rumeni uşor în tigaie (dacă sunt crude) şi măcina cu ajutorul unui robot de bucătărie sau râşniţă de cafea.
Cum este sezonul îngheţatei, iar lunile fierbinţi sunt în derulare m-am gândit să încerc o reţetă inedită chiar acasă. Ingredientele de care aveţi nevoie sunt smântână grasă (lichidă sau normală), sana, migdale măcinate, câteva nuci verzi din dulceaţă, nucşoară (de preferat proaspăt rasă). Puteţi pune îngheţata în forme speciale sau în borcănele mici de sticlă cu capac sau chiar în ceşti, căni cu capac. Dacă smântâna este grasă, se vor forma mai puţine ace de gheaţă.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se amestecă într-un bol de sticlă smântână, sana şi zahărul. Când s-a topit se adaugă pudra de migdale, şi nucşoara. La sfârşit se adaugă şi bucăţile de nuci din dulceaţă. Se pun în recipiente cu capac şi se lasă la congelator cel puţin 4 ore. P.s. Pentru o experienţă completă puteţi presără puţină sare mare (flori de sare etc). Poftă bună!