V-aţi întrebat vreodată de ce prăjiturile trebuie să fie dulci şi foarte dulci? Eu da! Am întrebat şi cofetari şi unii au răspuns că anumite reţete nu se leagă fără zahăr mult. Şi totuşi, nu i-am crezut şi am încercat să reconstitui reţeta prăjiturii pe care o iubesc cel mai mult – prăjitura cu ness şi nucă. Am redus cantitatea de zahar de la 280 grame la 4 linguri rase şi am înlocuit zahărul rafinat cu zahăr brun.
La cafea şi la ceai nu pun zahăr, însă să încep o dimineaţă ploiasă de septembrie în Bucureşti cu un expresso şi o prăjitură cu ness şi cafea este o experienţă plăcută. Mai ales, atunci când ştiu că glicemia nu va ”exploda” căci cantitatea de zahăr este redusă.
De asemenea, pentru cei care vor să dea şi copiilor această prăjitură ness-ul (cu cafeină sau fără cafeină) poate fi înlocuit cu cafeaua din ovăz.
Ingrediente:
Ingrediente pentru cremă
Mod de preparare blat
Albuşurile şi gălbenuşurile se separă. Albuşurile se bat spumă ca la bezea cu mixerul. Separat se bat gălbenuşurile şi zahărul şi praful de copt. Se adaugă şi nuca. Apoi în mixul obţinut se adaugă câte o lingură de albuş şi se amestecă manual, uşor. Se adaugă apoi şi făina în ploaie. Mixul obţinut se pune într-o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt. Se pune la cuptor la circa 170 grade C, timp de circa 30 de minute.
Mod de preparare cremă
Untul la temperatura camerei se bate cu ness şi zahăr. Când prăjitura s-a răcit se adaugă. Se poate presăra nucă.
Gustoasă, nu a crescut la fel de mult, însă este o alternative pentru toţi cei ce vor să reducă zahărul din alimentaţia de zi cu zi. Atenţie, zahărul muscavado are o aromă specială, care se potriveşte cu gustul de cafea. Dar recomandarea este să gustaţi înainte acest tip de zahăr.