De găluşte cu prune se leagă multe amintiri din copilărie, dar cine se mai încumetă astăzi să le gătească? Şi totuşi, puteţi retrăi gustul lor. Suzana Mira, chef şi food blogger, face ca totul să pară mai uşor prin explicaţiile ei.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se fierb cartofii în coajă, se curăţă şi să pasează formându-se un piure. Nu folosi nici un fel de mixer, altfel cartofii îşi vor elibera amidonul şi vei obţine un aluat gumos. Nu vrei asta! Amestecă cartofii cu 2 ouă, apoi adaugă grişul, zahărul pudră şi făină plus un praf de sare. Amestecă bine cu mâna până ce obţii un aluat uniform şi dă deoparte.
Într-o tigaie topeşte untul, adăugă pesmetul şi rumeneşte-l. Adăugă zahărul, mai lasă pe foc 1-2 minute, stinge focul şi adăugă scorţisoara. Acesta este compoziţia prin care vei tăvali găluştele după ce sunt gata.
Înmoaie migdalele în puţină apă. Spală prunele şi fă astfel încât să laşi pruna întreaga în timp ce-i scoţi sâmburele, fără să o rupi de tot în jumătăţi. Scurge apa în care ai hidratat migdalele, şi adaugă 1 lingură de zahăr peste ele. Umple prunele cu câte o migdală dată prin zahăr.
Pune o oală cu apă la fiert. Cu mâinile umezite în apă rece, începe şi formează găluştele, punând înăuntrul lor câte o prună. Când apa dă în clocot, pune din găluştele pregătite şi lasă-le să fiarbă până ce se ridică la suprafaţa. Cam 3-4 minute. Dă-le prin amestecul de pezmet şi zahăr şi serveşte-le calde sau reci.
Sunt super bune alături de un ceai, cafea sau un Pumpkin Spice Latte.
Fotografii de mirapornfood.wordpress.com