În zilele de toamnă și iarnă, simțim nevoia de mâncare caldă mai mult ca oricând. Dar și de dulciuri. Corpul cere mai multă energie pentru a face față frigului, iar preparatele culinare bogate în carbohidrați devin din ce în ce mai atrăgătoare. Pentru a nu da iama în dulciuri procesate sau semi-preparate bogate în calorii, zahăr, aditivi, coloranți vă propunem să încercați un desert delicios pe bază de arpacaș și fructe uscate.
Arpacașul este celebru în țara noastră în special ca fiind ingredient din colivă, însă acest ingredient poate fi folosit cu succes și în alt tip de preparate. Ați încercat vreodată de exemplu salată de roșii, castraveți, telemea și arpacaș? Acesta este potrivită pentru zilele de vară. Acum în sezonul rece vă recomandăm un desert cald și ușor de făcut pe bază de arpacaș. Este potrivit pentru toată familia și poate fi consumat chiar și la prânz sau cină. Sau de ce nu, chiar la micul dejun.
Aveți nevoie de arpacaș, stafide, coajă de lămâie bio sau coajă de portocală bio, scorțișoară, mango uscat sau caise uscate, nuci sau alune prăjite. Opțional puteți pune și fulgi de cocos, piper roz, așadar dacă vă surâd aceste gusturi asigurați-vă că le aveți în casă înainte de prepararea rețetei.
Ingrediente:
300 g de arpacaș
Un pumn de nuci sau alune (arahide, alune de pădure, caju, nuci pecan)
Un pumn jumătate de stafide
Un pumn de mango uscat tăiat fâșiuțe
O lingură de fulgi de cocos (opțional)
O linguriță de piper roz (opțional)
O linguriță de coajă de lămâie bio sau coajă de portocală
Scorțișoară pudră sau baton (după gust)
Mod de preparare:
Arpacașul se spală în câteva ape, îndepărtându-se eventualele impurități. Se pune la fiert într-o oală în care fierbe apă cu un strop de sare. Atunci când arpacașul a fiert se adaugă și fructele uscate tăiate mărunt sau fâșii mai mari, după plac: mango, caise, stafide, nucile, nuca de cocos, piperul roz. Se recomandă a fi consumat călduț. Dar și rece acest desert este gustos. Poftă bună!