Ișlere cu ciocolată. Rețeta detaliată pentru aluat, cremă și glazură

  • Publicat:
Ișlere cu ciocolată. Rețeta detaliată pentru aluat, cremă și glazură
Foto: Shutterstock

Un desert regal pe care trebuie să-l faci măcar o dată – rețetă ișlere cu ciocolată. Originare din orașul Bad Ischl din Austria, prăjiturelele-sandviș numite ișlere sunt o variantă ideală de desert pentru mesele festive, dar și pentru zilele obișnuite când ți-e poftă de ceva dulce alături de cana de ceai, lapte sau cafea.

Există mai multe rețete de ișlere, în funcție de umplutura dorită, însă doar una este cea originală: ișlerele din aluat cu nucă și cremă de unt cu ciocolată (buttercream), învelite într-un strat generos de glazură de ciocolată topită.

Ișlere cu nucă și ciocolată: ingrediente

Din aceste ingrediente obții aproximativ 20 de prăjiturele, cu diametrul de 3-4 cm.

Pentru aluat:

  • 200 grame făină albă
  • 115 grame unt la temperatura camerei
  • 60 grame nucă măcinată, prăjită înainte
  • 70 grame zahăr pudră
  • 1 ou întreg

Pentru crema de unt cu ciocolată:

  • 6 gălbenușuri
  • 130 grame zahăr
  • 200 grame unt moale
  • 130 grame ciocolată amăruie 60% cacao
  • 15 ml rom sau esență de rom (2 linguri)

Pentru glazură:

  • 150 grame ciocolată amăruie 60% cacao
  • 15 ml ulei de cocos (2 linguri)

Pentru decor, la alegere:

ișlere reteta
Foto: Shutterstock

Rețetă ișlere cu ciocolată: preparare

Prepararea aluatului de ișlere:

  1. Pune untul în recipientul unui robot de bucătărie cu paletă de mixare. Pornește robotul, apoi adaugă zahărul pudră și continuă să mixezi.
  2. Adaugă oul în compoziție și continuă să mixezi timp de aproximativ 1 minut.
  3. Adaugă în compoziție făina cernută și nuca măcinată. Amestecă bine cu o spatulă sau lingură de lemn.
  4. Pune aluatul obținut într-o folie transparentă, aplatizează ușor și lasă-l la frigider pentru 1 oră.
  5. Scoate aluatul de la frigider și întinde-l cu un sucitor pe suprafața de lucru pudrată cu puțină făină într-o foaie groasă de cca 5 milimetri.
  6. Decupează cu forme circulare prăjiturelele și pune-le într-o tavă întinsă acoperită cu hârtie pergament.
  7. Aluatul se coace timp de 10-15 minute, la o temperatură de 180 de grade Celsius.

Prepararea cremei de unt cu ciocolată:

  1. Pune gălbenușurile în recipientul robotului de bucătărie cu paletă de mixare. Pornește robotul la viteză medie.
  2. Între timp, pune pe foc într-o cratiță zahărul și apă cât să-l acopere. Pune capacul și adu la fierbere, apoi mai lasă siropul de zahăr încă 30 de secunde.
  3. Toarnă cu grijă siropul de zahăr în recipientul cu gălbenușuri, în timp ce robotul continuă să mixeze. Ai grijă să nu torni siropul prea aproape de paleta de mixare, pentru că există riscul să sară stropi fierbinți de sirop și să te confrunți cu arsuri! 
  4. Mixează până compoziția se răcește, apoi adaugă treptat untul. Lasă robotul să mixeze până se omogenizează compoziția.
  5. Oprește robotul, scoate paleta de mixare și adaugă ciocolata topită la microunde sau bain marie. Amestecă bine cu o spatulă.
  6. La final, adaugă în compoziție romul sau esența de rom și amestecă bine.

Prepararea glazurii de ciocolată:

  • Se toarnă uleiul de cocos peste ciocolata topită și se amestecă bine.

Asamblarea ișlerelor:

  1. Crema de unt cu ciocolată se toarnă într-un poș cu duză. Se pune cremă pe câte o prăjitură, apoi se turtește ca într-un sandviș cu o altă prăjiturică. Se înlătură excesul de cremă de pe margini cu o spatulă din silicon.
  2. Se lasă prăjiturile-sandviș la frigider pentru aproximativ 15 minute.
  3. Ișlerele scoase din frigider se pun pe un grătar metalic așezat peste o farfurie și se glazurează cu ciocolată topită din abundență.
  4. Peste prăjiturile glazurate se adaugă toppingul dorit: nuci sau alune tocate, fulgi de migdale, frișcă, sos de caramel sărat, ciocolată albă topită etc.
  5. Se dau prăjiturile la frigider pentru cel puțin 15 minute ca să se întărească glazura, apoi sunt numai bune de servit. Poftă bună!

Sursă rețetă: pastrymaestra.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: