Luna octombrie marchează în calendar Halloween-ul, o tradiție sărbătorită în întreaga lume, dar în diferite moduri. Costumele înfricoșătoare, decorațiunile tematice, prezența dovlecilor atât ca decor, cât și în diferite rețete sunt doar câteva dintre elementele care gravitează în jurul acestei sărbători. Află cum se sărbătorește Halloween-ul în lume, și în special în România, și lasă-te inspirat de o rețetă delicioasă cu dovleac, de care să se bucure întreaga familie.
Festivalul Samhain este, de fapt, originalul Halloween și marchează pregătirea locuitorilor pentru sezonul rece. Mai exact, își întorc turmele de la păscut de pe pășunile de vară, iar cu ocazia sărbătorii sarcifică vitele pentru a găti preparatele pentru această sărbătoare. Se crede că odată cu tranziția dintre vară-iarnă are loc și tranziția dintre lumea celor vii și morți.
Așadar, pentru o seară, sufletele celor morți și spiritele lor trec cu ușurință în această lume. Pentru a se ascunde de spiritele rele, locuitorii se deghizează cu diferite costume înspăimântătoare, iar mai apoi trec din casă-n casă recitând poezii în schimbul mâncării. Sufletele celor trecuți în neființă sunt onorate prin ospăț și prezența focurilor.
În general, Halloween-ul este pentru copii, dar în Japonia, această tradiție este sărbătorită de adulți. Nu se pleacă la colindat, dar se dau petreceri tematice în care oamenii trebuie să se costumeze. Cel mai prestigios eveniment din Japonia este Parada Kawasaki, în care sunt prezentate undeva la 4.000 de costume. Nu-ți imagina că poți îmbrăca orice. Există anumite standarde, iar participanții trebuie să le pregătească cu cel puțin două luni înainte pentru a participa la festivitate.
În Italia, Halloween-ul este sărbătorit alături de tradiționalul festival „Ognissanti”, care se traduce ca „Ziua tuturor sfinților”. În general, festivitatea are loc în perioada 1-2 noiembrie, dar locuitorii Italiei încep să o sărbătorească cu una-două zile în avans. Această sărbătoare presupune decorarea cimitirelor cu crizanteme de toamnă pentru a marca vizita sufletelor decedate la rudele încă aflate în viață.
În Mexic, Halloween-ul este o tradiție plină de culoare și costume care marchează moartea membrilor familiei. Potrivit legendei, pe 1 și 2 noiembrie, spiritele celor morți se întorc la familiile lor, care îi întâmpină cu flori, festivaluri, dulciuri și decorațiuni cu scheleți și cranii. Deși imaginea morții este prezentă pretutindeni este important să înțelegem că nu este o sărbătoare nici tristă, nici înfricoșătoare, ci o sărbătoare care celebrează viața, trecutul și prezentul.
În fiecare an, locuitorii din Santiago Sacatepéquez și Sumpango sărbătoresc Halloween-ul prin Festivalul Zmeelor, pentru a onora moartea. Aceștia ridică zmee colorate de mari dimensiuni chiar deasupra cimitirelor.
În România, această sărbătoare a devenit din ce în ce mai populară. Foarte mulți străini vin în zona Transilvaniei pentru a celebra ziua de 31 octombrie, purtând costume înfricoșătoare și participând la scene tematice care gravitează în jurul personajului „Dracula”. Cele mai multe petreceri se țin la Castelul Bran, loc în care oamenii aduc usturoi ca formă de protecție. De cele mai multe ori, locuitorii aleg să se deghizeze în vampiri.
Dacă ai decis că anul acesta vrei să participi la sărbătoarea de Halloween, iată o rețetă delicioasă care să încânte papilele gustative ale prietenilor și familiei.
Pentru aluat:
Pentru umplutură:
Pentru glazură: