Ingrediente: 250 g căpşuni de sezon, 1 litru de lapte gras, 100 g de zahăr nerafinat, coaja unei lămâi, 200 g orez risotto, scorţişoară, 250 ml frişcă naturală
Mod de preparare: Încălziţi cuptorul la 180 de grade Celsius. Combinaţi laptele cu zahărul şi coaja de lămâie, le mixaţi. Orezul se prepară termic într-o cană de apă. Apa se pune la fiert şi, după ce atinge 100 de grade Celsius, se ia de pe foc. Se pune orezul şi un capac şi se lasă la preparat în aburi. Se ia din oală şi se pune într-o tigaie, la foc mic.
Se combină cu scorţişoara pe foc. Apoi se toarnă amestecul cu lapte în tigaie. Se adaugă în castronele care se ţin la cuptor 30 de minute. La final, se scot din cuptor, se aşteaptă să se răcească şi se combină cu bucăţi mari de căpşuni proaspete. Se serveşte cu frişcă naturală. La coacere, evitaţi formele din aluminiu, aceasta deoarece particule din acest metal intră în ingrediente odată ce sunt supuse temperaturilor mari.
Aluminiul ajuns împreună cu alimentele în organismul uman se depozitează în special în ţesuturile nervoase. Este mai periculos pentru copii decât pentru adulţi. Pentru că tocmai v-am dat o reţetă perfectă pentru cei mici, nu o stricaţi cu recipiente improprii pentru cuptor. De asemenea, nu folosiţi folie de aluminiu la cuptor, din acelaşi motiv.
Preparatele calde nu se pun nici în contact cu folia de plastic. Dacă la temperatură mare plasticul descarcă substanţe periculoase, pus peste un preparat la rece, împiedică aerul să intre în mod normal şi astfel favorizează creşterea unor bacterii periculoase, printre care şi salmonela.