Pasca cu smântână și aluat de cozonac este o pască tradițională pentru mesele românilor de Paște. Pasca este practic o tartă rituală făcută dintr-un aluat obişnuit de cozonac şi diverse umpluturi dulci, pe bază de produse lactate (brânză de vaci, smântână, iaurt).
Ungeți unge tava rotundă cu unt.
Păstrați separat o bucățică de aluat pe care o alungiți și o răsuciți ca un şnur subțire şi pe care, la final, o veți lipi ca un tiv de marginea tăvii (va orna frumos pasca pe margine).
Modelați aluatul sub o formă de bilă și apoi îl întindeți într-o foaie rotunda (un cerc) de aproximativ 1 deget grosime, și un pic mai mare decât diametrul tăvii.
Potriviți aluatul în tavă, marginea urcând puțin pe peretele tăvii.
Frecați bine gălbenuşurile cu zahărul şi sarea, apoi separat bateți albuşurile spumă.
Peste gălbenușuri spumate adăugați pe rând, amestecând, smântâna, făina, zahărul vanilat, coaja rasă de lămâie, scorţişoara, nucşoara şi la final albuşurile bătute.
Turnați compoziția în tavă, presărați stafidele, și o puneți la cuptor, la foc potrivit/mediu, până se coace aluatul (aprox între 30 – 45 de minute, în funcție de cuptor).