Pască slovacă este deosebită prin forma sa (rotundă, cu gaură în mijloc, ca un colac mare) dar mai ales printr-un gust foarte fin, oferit de ingredientul special ricoletka, similară branzei dulci de vacă (acest tip de brânză se găseşte şi în hipermarketurile din România).
Se pune în apa caldă drojdia şi o linguriţă de zahăr şi se lasă să se topească timp de 5 minute. După care se adaugă laptele încălzit, zahăr şi untul. Se pune făina într-un bol şi se amestecă cu sare, ouă şi compoziţia din lapte. Se frământă aluatul până devin elastic, se acoperă şi se lasă la dospit într-un loc cald timp de 2 ore.
Între timp se pregăteşte aluatul cu urdă. Se pune drojdia în laptele încălzit şi o linguriţă de zahăr. Se lasă pentru 5 minute, după care se adaugă peste urda dulce Ricoletka de la Koliba şi se amestecă cu stafide, gălbenuşurile, zahăr, sare, praf de copt şi făină. Se frământă bine, după care se lasă la crescut pentru 2 ore.
Odată crescut aluatul simplu, se rupe în două bucăţi inegale. Se mai frământă puţin aluatul mare şi i se dă o formă rotundă, iar deasupra, de jur împrejur, se întinde aluatul din urdă Ricoletka. Se pune apoi într-o tavă unsă cu unt şi se lasă să crească pentru 30-45 minute. Aluatul mai mic se foloseşte pentru a orna pasca, sub formă de împletitură. Se unge deasupra cu gălbenuş şi se bagă la copt la 350 grade pentru 50 minute.