Peltea de gutui cu portocală

Ai început să pregăteşti conservele pentru la iarnă? Chef Paul Siserman îţi spune de ce ingrediente ai nevoie pentru a realiza o peltea de gutui cu portocală!
  • Publicat:
Peltea de gutui cu portocală

Toamna este anotimpul în care gospodinele îşi pun imaginaţia la cale şi îşi arată iscusinţa în pregătirea preparatelor cu care vor face senzaţie în anotimpul rece, dar nu numai. Chef Paul Siserman ne propune astăzi o reţetă care nu poate lăsa pe nimeni indiferent: Peltea de gutui cu portocală.

Pelteaua este dulceaţa făcută cu precădere din fructe acrişoare: vişine, gutui, coacaze, agrişe sau mere. Se mai poate face şi din cojile şi cotoarele fructelor bogate în pectină (mere, pere, struguri, gutui, prune). „Pectina este o fibră gelatinoasă, un „lipici’’ care leagă celulele plantelor, aşa că este ideală atunci când preparăm gemul, dulceaţa sau pelteaua din fructe. Odată introdusă în gem, pectina formează o plasă moleculară ce reţine lichidele”, explică Paul Siserman pentru CSID.

Avem nevoie de:

  • 5 kg de gutui coapte;
  • coaja de la 10 portocale;
  • 5 lămâi;
  • zahăr şi apă;

Se spală gutuile, se crapă în 4 pentru a scoate căsuţa sâmburilor, se taie în bucăţele şi se stropesc cu zeama de la 4 lămâi (pentru a nu oxida). Coaja portocalelor (doar partea portocalie) se blansează ( opăreşte) pentru a nu deveni amară pelteaua, iar apoi se taie în felii subţiri.

Într-o oală de 10 l se fierb gutuile împreună cu cotoarele până când devin moi şi se pot zdrobi de marginea oalei la o simplă apăsare cu furculiţa.

Bucăţile de gutui se dau printr-un blender şi apoi printr-o sită deasă. Se obţine astfel o pastă fină, dar jumătate din ea se va reîntoarce în apa strecurată. Se adaugă zaharul, în cantitate egală cu cantitatea de lichid, şi se pune totul înapoi pe foc, asta pentru a continua procesul de fierbere (la foc domol) până când va prinde consistenţă

Se ia de pe foc, se adaugă coaja de portocală şi zeama de la o lămâie, se amestecă bine şi se lasă la odihnit circa 30 minute. Pelteaua se pune în borcanele sterilizate în cuptor la 150’C .

„Pe lângă faptul că sunt un adevărat depozit de vitamine (A, B, C, PP), săruri minerale, carbohidraţi şi fibre, bolile de natură canceroasă pot fi ameliorate de consumul de gutui. S-a demonstrat că anumite substanţe din compoziţia gutuilor (în special vitamina B17) ajută la distrugerea celulelor maligne, fără a fi afectate celulele normale”, mai spune Chef Paul Siserman pentru Ce se întâmplă, doctore?”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandări: