Ce-ai spune dacă în loc de cozonac sau pască să pui pe masa de Paște de anul acesta desertul „nostalgicilor”, piersici umplute? Se fac destul de ușor și cu siguranță vor face impresie în zilele de sărbătoare care vor aduna la masă musafirii.
Poți umple aceste piersicuțe colorate și fragede cu cremă de ciocolată sau cu gem de prune (sau orice alt fel de gem) cu nucă. E alegerea ta!
Iată ingredientele și modul de preparare.
Pentru aluat:
Pentru umplutură:
Pentru decor:
Într-un castron încăpător pune untul moale și zahărul pudră. Mixează câteva minute până obții o compoziție cremoasă. Apoi adaugă oul întreg și continuă să amesteci.
După ce se omogenizează compoziția, adaugă smântâna, coaja de lămâie și zahărul vanilat (sau extractul lichid de vanilie) și amestecă.
Într-un alt castron pun făina cernută, praful de copt și sarea. Amestecă ușor cu un tel pentru a le combina, apoi toarnă amestecul uscat peste cel din castronul cu ingrediente umede.
Mixează câteva secunde pentru a se încorpora bine toate ingredientele. Vei obține un aluat nisipos și tare, care nu curge.
Din ingredientele de mai sus obții aproximativ 30 de jumătăți de piersici, deci 15 întregi la final. Dacă vrei să faci mai multe, dublează cantitatea de ingrediente.
Ia cu o linguriță de înghețată sau pur și simplu cu mâinile ușor umezite câte puțin din aluat pentru a forma biluțe care vor deveni piersicuțe.
Rulează în palmele unse cu puțin ulei pentru a le da forma sferică.
Așază bilele de aluat pe o tavă întinsă pe care ai pus hârtie de copt, la o distanță de cel puțin 2 centimetri una față de alta.
Apasă blând cu degetele pe biluțe, pentru a le aplatiza ușor.
Introdu tava în cuptorul preîncălzit și lasă piersicile să se coacă aproximativ 15 minute, la o temperatură de 180 de grade Celsius.
După ce s-au copt, scoate-le din cuptor și lasă-le să se răcească de tot înainte să treci la următoarea etapă.
Cu un cuțit mic și bine ascuțit, scobește cu grijă fiecare jumătate de piersicuță coaptă (partea de jos, cea care a stat pe hârtia de copt). În fiecare adâncitură se va pune crema.
Atenție – nu apăsa foarte mult, aluatul este fragil și piersicile se pot sfărâma!
După ce termini de scobit – nu arunca firimiturile, macină-le la blender și pune-le deoparte într-un castronel. Vei avea nevoie de ele în compoziția cremei cu care umpli piersicile, etapă pe care o detaliem în rândurile următoare.
Pentru a prepara umplutura: toarnă peste firimiturile de aluat copt nuca măcinată și gemul sau crema de ciocolată. Amestecă bine cu o lingură sau spatulă.
Cu ajutorul unui poș cu dui, umple cu generozitate jumătățile scobite de piersicuțe cu cremă. Dacă nu ai un poș, poți pune crema într-o pungă pe care să o ciupești într-un colț. Sau pur și simplu poți folosi o linguriță cu care să iei crema.
După ce termini de umplut jumătățile, unește-le pentru a forma piersici întregi. Datorită umpluturii lipicioase, jumătățile se vor uni fără probleme.
Pune apa sau lichiorul de piersici în 2 boluri, în cantități egale (80 ml). Adaugă într-un bol colorantul galben, iar în celălalt colorantul roșu și amestecă cu o linguriță.
Dacă nu vrei să îți colorezi degetele, îți recomandăm ca pentru următoarea etapă să porți mănuși.
Fiecare piersică se dă jumătate prin colorantul galben, apoi jumătate prin cel roșu. Imediat după „îmbăierea” în apa colorată, piersica se tăvălește prin zahăr tos pe toate părțile.
Pentru a părea și mai realiste, poți adăuga la fiecare piersică umplută câte 2 frunze de mentă sau orice fel de frunzulițe ai la îndemână.
Sursă rețetă: homecookingadventure