Răsfăţuri dulci de 1 iunie, Ziua Copilului

Nu trebuie să-i interziceţi copilului prăjiturile şi dulciurile când e vorba de petreceri, cu atât mai mult de Ziua Copilului. Există o multitudine de prăjituri, biscuiţi şi dulciuri preparate în casă, care au un gust delicios şi sunt în acord cu principiile nutriţiei sănătoase. Utilizând cereale integrale, fructe oleaginoase şi seminţe, puteţi menţine indicele glicemic redus al acestui fel de mâncare şi puteţi evita problemele de digestie şi cele alergice asociate cu produsele din făină rafinată de grâu.
  • Publicat:

Nu trebuie să-i interziceţi copilului prăjiturile şi dulciurile când e vorba de petreceri, cu atât mai mult de Ziua Copilului.

Există o multitudine de prăjituri, biscuiţi şi dulciuri preparate în casă, care au un gust delicios şi sunt în acord cu principiile nutriţiei sănătoase.

Utilizând cereale integrale, fructe oleaginoase şi seminţe, puteţi menţine indicele glicemic redus al acestui fel de mâncare şi puteţi evita problemele de digestie şi cele alergice asociate cu produsele din făină rafinată de grâu.

Intră în GALERIA FOTO specială de 1 iunie şi vezi ce modele deosebite de prăjituri şi torturi poţi realiza de Ziua Copilului.

 

Bulgăraşi de cocos

Biluţe de cocos moi, cu gust de lămâie, uşor de pregătit chiar de către copii. În plus, nu conţin gluten, lactate şi zahăr.

Ingrediente – 10 bucăţi (aproximativ 3 porţii):

  • 140 g fulgi de nucă de cocos deshidratată
  • 3 albuşuri de ou
  • 3 linguri xilitol
  • 1 ½ lingură suc de lămâie
  • o lingură amidon

Mod de preparare: Preîncălziţi cuptorul la 180°C/indicatorul cuptorului la poziţia 4. Tapetaţi o tavă mare cu hârtie pentru copt. Amestecaţi toate ingredientele într-un castron pentru a rezulta o pastă. Faceţi cu mâna 10 biluţe (apăsaţi destul de tare ca să vă asiguraţi că nu se dezintegrează după coacere). Coaceţi timp de 20 de minute, apoi lăsaţi să se răcească înainte de a le pune la păstrare într-un recipient etanş.

Prăjitură cu mere şi migdale

Această prăjitură însiropată, delicioasă, poate fi savurată cu conştiinţa împăcată, întrucât are un indice glicemic scăzut, nu conţine amidon sau făină, zahăr sau grăsime şi este plină de proteine, calciu şi fibre. Constituie o gustare hrănitoare sau un desert în pacheţelul de prânz, sau poate fi servită caldă, cu cremă de lapte şi ouă.

Ingrediente 14 felii:

  • 3 mere creţeşti (pentru copt), aproximativ 550 g, necurăţate de coajă, fără cotor şi seminţe, tăiate cubuleţe
  • 250 g migdale măcinate
  • 2 linguriţe scorţişoară măcinată
  • ½ linguriţă praf de copt
  • 3 ouă de dimensiune medie
  • 150 g xilitol
  • aproximativ 85 g fulgi de migdale pentru presărat deasupra

Mod de preparare: Preîncălziţi cuptorul la 180°C/indicatorul cuptorului la poziţia 4. Tapetaţi o tavă de prăjituri (dimensiune 20 x 30 cm) cu hârtie pentru copt. Amestecaţi merele, migdalele măcinate, scorţişoara şi praful de copt într-un vas. Puneţi deoparte compoziţia. Bateţi ouăle cu xilitolul într-un vas curat, până devin o pastă albicioasă şi cremoasă şi încep să se îngroaşe uşor (telul ar trebui să lase o urmă când este scos din amestec). Treptat, adăugaţi merele şi amestecul de migdale în ouăle bătute, având grijă ca amestecul să nu se lase, folosind o lingură de metal (cel mai uşor se face desenând un 8 cu lingura pe măsură ce le încorporaţi). Turnaţi rapid amestecul pentru prăjitură în tava pregătită şi presăraţi fulgii de migdale. Coaceţi timp de 45-50 de minute sau până când compoziţia devine galbenă şi tare la pipăit (acoperiţi tava cu folie de aluminiu spre sfârşitul coptului, pentru a preveni uscarea migdalelor, dacă este necesar). Lăsaţi să se răcească pe un grătar înainte de a o felia şi de a o pune la păstrare într-un recipient etanş.

Prăjituri crocante de ciocolată

Cu adevărat delicioasă şi foarte hrănitoare, după o reţetă a bunicii. Legată cu ciocolată şi unt de fructe oleaginoase în loc de sirop, aceasta include o mulţime de grăsimi esenţiale, proteine, minerale şi vitamine. Se poate varia amestecul de ovăz, fructe oleaginoase şi seminţe în funcţie de preferinţele copilului, dar reprezintă un mod nemaipomenit de a îngloba superalimente, ca seminţele, într-o trataţie delicioasă.

Ingrediente (10 bucăţi):

  • 100 g ciocolată amăruie de bună calitate, ruptă în bucăţi
  • 2 linguri pastă de susan sau unt nesărat de alune de pădure
  • 50 g ovăz
  • 50 g fructe oleaginoase combinate, nesărate, tăiate mare
  • 50 g nucă de cocos deshidratată
  • 50 g seminţe de dovleac
  • o lingură mare seminţe de in măcinate sau zdrobite
  • scorţişoară măcinată şi/sau ghimbir măcinat, după gust (opţional)

Mod de preparare: Topiţi ciocolata, apoi încorporaţi pasta de susan. Aşezaţi 10 forme de brioşe din carton, pe o foaie de hârtie de copt. Amestecaţi ingredientele uscate, apoi puneţi cu lingura în formele de prăjitură şi lăsaţi-le la rece până se întăresc.

Figurine de marţipan

Sunt favoritele copiilor, întrucât se pot răsfăţa jucându-se cu mâncarea, pentru a transforma pasta de migdale în diverse forme, cum ar fi fructe, biluţe, flori, litere sau figurine. Cel mai bine este să se evite coloranţii de alimente, plini de aditivi, precum şi decoraţiile dulci pentru prăjituri – se pot orna formele cu fructe oleaginoase sau seminţe, cum ar fi migdalele tăiate sau alunele de pădure, sau figurinele pot fi înmuiate în puţină ciocolată topită şi lăsate să se uscuce. Această reţetă simplă, care nu presupune coacerea, nu conţine zahăr; migdalele conţin calciu şi magneziu care sunt utile oaselor, iar ouăle furnizează proteine pentru dezvoltarea creierului, precum zinc; de asemenea, conţin vitamine B care cresc buna dispoziţie şi energia. Vor rămâne albuşurile – păstraţi-le în frigider şi adăugaţi-le la omlete pentru a obţine produse foarte uşoare, cu un conţinut ridicat de proteine (se folosesc 2 ouă întregi şi 1 albuş de persoană).

Ingrediente:

  • 65 g migdale măcinate
  • 15 g xilitol
  • 2 gălbenuşuri de ouă

Mod de preparare: Amestecaţi laolaltă toate ingredientele pentru a forma o pastă moale. Gustaţi – se poate adăuga încă puţin xilitol pentru un gust mai dulce, dacă este cazul. Faceţi figurine din cocă şi aşezaţi-le pe o farfurie sau pe o foaie de hârtie pentru copt. Păstraţi-le în frigider maximum 1 săptămână.

Sursă: „Ce mănâncă un copil isteţ”, www.all.ro

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult
Bulgăraşi de cocos
Bulgăraşi de cocos