Prăjitură negresă de post cu gem și nucă. Un desert delicios fără ingrediente de dulce

  • Publicat:
  • Actualizat:
Prăjitură negresă de post cu gem și nucă. Un desert delicios fără ingrediente de dulce
Foto: Shutterstock

Renunță la dulciurile din comerț lipsite de gust și încearcă această rețetă de negresă de post cu gem și nucă absolut minunată. Nu conține lapte, ouă sau unt, dar este foarte „lipicioasă” și umedă la interior datorită gemului. Noi am ales pentru această rețetă gemul de prune, care se potrivește de minune în combinație cu nucile și ciocolata, dar poți folosi gem de caise, vișine, măceșe, afine, orice variantă îți place.

Negresă de post cu gem de prune și nuci: ingrediente

Ingrediente pentru aluat:

  • 200 grame gem de prune (sau alt sortiment de gem, la alegerea voastră)
  • 150 grame făină
  • 100 grame zahăr
  • 120 ml ulei
  • 150 ml apă rece
  • 50 grame cacao
  • o mână de miez de nucă tocat grosier
  • 1 lingură esență de rom
  • un praf de sare
  • 1 linguriță de praf de copt

Ingrediente pentru glazură (varianta 1):

Ingrediente pentru glazură (varianta 2):

  • 150 grame ciocolată neagră 70% minim cacao
  • 50 ml lapte vegetal (de cocos, soia, migdale, caju etc.) sau apă

Ingrediente pentru decor:

  • mix de nuci (caju, fistic, alune de pădure) tocate grosier
  • coajă de portocală confiată
  • merișoare confiate

Rețetă negresă de post cu gem și nuci: preparare

Pregătirea blatului de negresă:

Se amestecă ingredientele lichide: ulei, apă, esență de rom. Se adaugă apoi gemul, cacaua, făina, praful de copt și sarea.

Se amestecă bine compoziția cu un tel, iar la sfârșit se adaugă miezul de nucă tocat și se omogenizează.

Se toarnă compoziția într-o tavă dreptunghiulară de 20 x 15 cm (sau orice formă ai la îndemână) tapetată cu foaie pergament și se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius.

Prăjitura negresă se lasă la copt aproximativ 30 de minute. Se lasă apoi la răcit înainte să se adauge glazura.

Pregătirea glazurii pentru negresă:

Varianta 1: Într-un castron se amestecă zahărul cu cacaua și se toarnă într-o crăticioară în care ai pus apa. Se lasă la foc mic și se amestecă încontinuu până se obține o cremă groasă.

Spre final se adaugă uleiul și esența, se amestecă bine cu telul și se ia vasul de pe foc.

Varianta 2: Trebuie doar să topești ciocolata la microunde sau la bain marie, apoi să adaugi laptele vegetal sau apa și să amesteci.

Decorul:

Glazura se lasă la răcit înainte de a o întinde pe suprafața negresei. Adaugă nuci, merișoare și coajă de portocală peste negresa glazurată.

Poftă bună!

Foto: Shutterstock
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: