Prăjitura Bunicii – un desert minunat de sărbători. Rețeta de nota 10 cu felicitări!

  • Publicat:
Prăjitura Bunicii – un desert minunat de sărbători. Rețeta de nota 10 cu felicitări!
Foto: Shutterstock

Vrei să impresionezi musafirii de sărbători cu un desert deopotrivă aspectuos și delicios? Atunci trebuie să încerci rețeta Prăjitura Bunicii. Acest desert de origine italiană este perfect pentru mesele festive datorită aspectului elegant. Decorată cu muguri de pin și pudrată cu zahăr din belșug, Prăjitura Bunicii are în interior o cremă de vanilie delicioasă – per total, acest desert îți va garanta succesul la masa de Crăciun sau Revelion. Iată cum se prepară, pas cu pas!

Notează ingredientele pentru lista de cumpărături. Din ingredientele de mai jos vei obține 12 porții de prăjitură.

Ingrediente pentru aluatul de tartă

Ingrediente pentru crema de vanilie 

  • 4 gălbenușuri
  • 125 grame zahăr alb tos
  • 35 grame amidon din porumb
  • 600 mililitri lapte
  • 2 lingurițe de pastă de vanilie (puteți înlocui cu esență de vanilie)
  • Coaja de la o lămâie bio dată pe răzătoare

Decor pentru Prăjitura Bunicii

  • 40 grame muguri de pin (puteți înlocui cu fulgi de migdale sau fistic crud mărunțit)
  • Zahăr pudră
Prăjitura Bunicii
Foto: Shutterstock

Rețetă Prăjitura Bunicii: mod de preparare

Mai întâi de toate vom face crema de vanilie pentru Prăjitura Bunicii. Într-un castron mare, pune gălbenușurile, zahărul și amidonul din porumb. Amestecă bine cu un tel până se omogenizează ingredientele, apoi lasă deoparte compoziția.

Pune într-o cratiță laptele, coaja de lămâie, vanilia și adu amestecul la punctul de fierbere.

Toarnă treptat lapte cald peste amestecul de gălbenușuri din castron. Amestecă bine și toarnă din nou în cratiță lichidul – scoate înainte feliile de coajă de lămâie.

Pune cratița din nou pe foc mediu și amestecă până obții o cremă groasă. Ia cratița de pe foc și acoperă crema obținută cu o folie transparentă, ca să nu se formeze crustă la suprafață.

Urmează prepararea tartei: pune în castronul mixerului făina, praful de copt, zahărul, sarea, coaja de lămâie rasă și untul rece. Mixează amestecul până obții un aluat sfărâmicios. Adaugă un ou întreg și un gălbenuș și mixează din nou. Dacă și se pare că este prea uscat aluatul, poți adăuga în compoziție 1-2 linguri de apă.

Învelește aluatul obținut în folie de plastic și lasă-l la frigider pentru 1 oră.

Acum e momentul să pui mugurii de pin în apă, ca să se înmoaie.

După ce scoți aluatul de la frigider, pornește cuptorul la 160 de grade Celsius (trebuie să fie preîncălzit când introduci tarta).

Urmează coacerea prăjiturii: aluatul se împarte în 2 bucăți (una un pic mai mare decât cealaltă). Bucata mare de aluat se întinde într-o formă circulară cu un sucitor astfel încât să aibă o grosime de aproximativ 2 milimetri. Aluatul trebuie să fie suficient de întins pentru a acoperi fundul și pereții unei tăvi de tartă cu diametrul de 30 de centimetri. Se presează ușor aluatul de pereții tăvii și se înlătură excesul de deasupra cu ajutorul unui cuțit.

Se fac câteva găurele în aluatul din tavă cu ajutorul unei furculițe.

Peste aluatul întins din tavă se toarnă crema de vanilie răcită și se întinde uniform pe întreaga suprafață.

Se ia cealaltă bucată de aluat și se întinde cu sucitorul în formă circulară, suficient cât să acopere tarta. Presează ușor aluatul de deasupra cu degetele și înlătură excesul cu un cuțit sau cu mâinile. Din nou, înfige furculița în aluatul de deasupra, pe întreaga suprafață.

Unge suprafața tartei cu un albuș bătut. Scurge mugurii de pin de apă și presară-i pe deasupra tartei în mod uniform.

Prăjitura Bunicii se dă la cuptorul preîncălzit pentru 40-45 de minute, la o temperatură de 160 de grade Celsius. Prăjitura se lasă apoi la răcit, după care se introduce la frigider pentru minimum 2 ore.

Înainte de servire, prăjitura se decorează cu zahăr pudră din belșug. Poftă bună!

Sursă rețetă: thecookingfoodie.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: