Te încântă ideea de a mânca dulciuri făcute acasă, din ingrediente de cea mai bună calitate? Atunci trebuie să încerci rețeta de prăjitură Tosca cu mac și biscuiți, un desert foarte iubit de români.
Crema delicioasă de vanilie cu unt, blatul cu nucă de cocos și mac, biscuiții „îmbătați” cu cafea sau lapte și stratul delicios de ciocolată de deasupra compun această prăjitură fabuloasă pentru mesele festive. Iată rețeta explicată pas cu pas!
Pentru o tavă întinsă cu dimensiunile aproximative de 40 x 30 centimetri vei avea nevoie de următoarele ingrediente + 25 de biscuiți populari (aproximativ 250 de grame) înmuiați în cafea sau lapte.
Rețetă prăjitură Tosca cu nucă de cocos, mac și biscuiți
Dacă vrei să faci o prăjitură cu mai multe straturi de blat și cremă, dublează sau triplează cantitățile de ingrediente prezentate (mai puțin cele pentru glazura de ciocolată).
Pregătirea blatului:
Pune într-un castron făina, nuca de cocos rasă, praful de copt și semințele de mac. Amestecă bine cu o lingură sau o spatulă.
Într-un castron separat, mixează albușurile până devin spumă, apoi adaugă zahărul și continuă să amesteci până obții o cremă pufoasă care nu curge. Toarnă această cremă peste ingredientele uscate din primul castron și amestecă ușor pentru a omogeniza compoziția.
Toarnă compoziția într-o tavă întinsă tapetată cu hârtie de copt, întinde-o bine și nivelează suprafața cu o spatulă. Introdu tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius și lasă la copt 20-25 de minute.
Pregătirea cremei de vanilie cu unt:
Pune într-un castron mare gălbenușurile, zahărul tos și zahărul vanilat și amestecă ușor cu un tel până se omogenizează.
Adaugă în castron amidonul de porumb și amestecă din nou cu telul foarte bine, ca să nu rămână cocoloașe.
Toarnă treptat 3-4 polonice de lapte fierbinte peste compoziție, amestecând în acest timp pentru a-l îngloba în amestecul de gălbenușuri.
Toarnă compoziția în oala cu lapte rămas și pornește focul (mediu), amestecând până crema se îngroașă.
La final, după ce oprești focul, adaugă în compoziție untul moale și esența de vanilie și amestecă bine.
Trage deoparte oala cu crema de vanilie onctuoasă și acoperă cu o folie transparentă pentru a preveni formarea crustei de deasupra.
Pregătirea glazurii de ciocolată:
Pune într-o cratiță ciocolata amăruie ruptă bucățele, smântâna de frișcă, uleiul, untul și laptele.
Topește la bain-marie până obții o cremă de ciocolată fluidă.
Asamblare prăjitură Tosca cu mac
Blatul se dezlipește cu grijă de foaia de copt și se pune din nou în tavă.
Se toarnă peste blat crema de vanilie cu unt și se întinde bine cu o spatulă.
Peste crema de vanilie se pun ordonat biscuiții înmuiați ușor în cafea sau lapte.
Peste stratul de biscuiți se toarnă glazura de ciocolată și se întinde bine cu o spatulă. Opțional, pe deasupra poți presăra nucă de cocos răzuită, fulgi de migdale sau, de ce nu, încă un strat de semințe de mac.
Prăjitura Tosca se lasă la frigider peste noapte pentru a se înmuia biscuiții și glazura să se întărească. Poftă bună!