Unul dintre cele mai iubite produse de patiserie pentru românii de pretutindeni este cu siguranță reprezentat de sărățele. Fie că sunt aromatizate cu chimen, fie cu mac, fie cu susan, sărățelele nu lipsesc de pe mesele festive ale românilor. Și le fac chiar și în străinătate, căci dorul de casă se mai potolește prin gusturi tradiționale românești. Așadar, am testat rețete de sărățele crocante, cu telemea și chimen chiar în însorita Barcelona.
Am testat variante de sărățele cu mai puțină grăsime. Multe dintre rețetele de sărățele au la bază unt gras dar și smântână. Smântâna poate fi înlocuită cu succes cu iaurt grecesc, iar cantiatea de unt redusă.
Atunci când mergeți la cumpărături puneți pe listă făină albă, brânză telemea de vaci, drojdie, iaurt grecesc, unt, chimen, ouă. Evident, sarea este nelipsită din orice aluat, chiar dacă vorbim despre dulciuri.
Ingrediente:
Mod de preparare sărățele cu telemea, crocante:
Pregătim ingredientele la temperatura camerei. Cernem făină albă. Telemeaua o putem frământa sau chiar da pe răzătoare. Untul îl tăiem cubulețe cât mai mici. Într-un vas de frământat punem făina cernută, brânza telemea, untul și le mixăm cu ajutorul mâinilor. Punem și drojdia dizolvată în apă călduță. Apoi adăugăm iaurtul grecesc și frământăm pentru a forma un aluat. Mai putem adăuga puțină făină dacă coca este prea moale. Se frământă până când aluatul este legat. În interior se presară și câteva semințe de chimen. Se formează o bilă din aluat. Se pune într-o folie de plastic nouă și se lasă ”odihinit” măcar o oră. Când aluatul a crescut se întinde pe o suprafață netedă cu ajutorul unui făcăleț sau dacă nu aveți, unei sticle. Tip: puneți sub aluat o hârtie de copt și pe aluat o hârtie de copt. Așa veți modela aluatul mai rapid. Cuptorul se încinge între timp. Aluatul se va tăia cu ajutorul unui cuțit în bucăți mai lungi sau mai scurte, depinde de cum vreți să fie sărățelele. Se lunge cu ou bătut și se presară chimen. Se coc la circa 190 grade timp de 20, 25 de minute. Sărățelele trebuie să fie ușor rumene. Poftă bună!