Tarta clasică cu mere este un desert simplu, dar absolut delicios, şi nu există nici o scuză pentru a nu încerca să o preparaţi.
Ingrediente: 8 mere medii, ½ pachet aluat foietaj (din comerţ), 1 gălbenuş ou, 2 linguriţe de unt, 4-6 linguri de zahăr pudră.
Preparare: Cureţi merele de coajă, cotor şi sâmburi, apoi le tai în felii de 4-5 mm. Întinzi aluatul (până rămâne la vreo 3 mm grosime), îl împarţi în 4 porţii egale (în formă de cercuri, dar le poţi lăsa şi pătrate simple dacă ţi-e mai uşor) şi îl ungi cu gălbenuşul de ou.
Aluatul se înţeapă cu furculiţa pentru a nu se umfla. Pune merele în straturi succesive pornind de la margine către interior, formând un mic munte în vârful căruia pui ½ linguriţă de unt.
Apoi presari zahărul pudră. Se pun la cuptor la 200 grd C pentru aprox. 15 minute. Se serveşte cu îngheţată de vanilie, fructe de pădure şi pudrat cu zahăr.
Foto: Dragoş Savu
Vezi şi articolul Veselie în bucătărie cu Chef Nicolai Tand.