Poate că perioadele de post nu sunt tocmai cele mai favorabile din punct de vedere al delicateţelor culinare, mai ales atunci când vine vorba despre dulciuri. Însă noi am găsit soluţia ideală cu care îţi poţi surprinde invitaţii şi te poţi delecta şi tu, în zilele de post, de care cu siguranţă te vei îndrăgosti! Află în continuare cum poţi face un tort de ciocolată şi alune cu ingrediente sănătoase şi de post!
În loc de ouă (4 linguri sau 18 gr făină de seminţe de in, + 10 linguriţe de apă)
1 ceaşcă de lapte de migdale
1 şi 1/2 linguriţă de oţet de mere
3 linguriţe de bicarbonat de sodiu
146 ml linguri sirop de arţar/ nectar de agave, sau miere
154 gr de zahăr brun sau zahăr rafinat
126 ml ulei de nucă de cocos topit
1 lingură de extract de vanilie pură
486 grame piure/ sos de mere fără zahăr (sau alt piure de fructe preferat)
1/2 linguriţă de sare de mare
120 gr de pudră de cacao neîndulcită
118 gr făină de migdale (măcinată fin din migdale crude)
1/2 ceasca de făină de ovaz fără gluten (fin măcinată din ovaz brut)
50 gr amestec de făină fără gluten din ovăz
120 g lapte de migdale
230 g ciocolată neagră sau semi-dulce fără lapte
56 ml ulei de nucă de cocos topit sau
150-250 g zahăr pudră
175 g alune nesărate prăjite
Preîncălzeşte cuptorul la 350 grade F (176 ° C). Topeşte untul, adaugă laptele de migdale şi oţetul. Ai grijă să amesteci şi lasă compoziţia să se coaguleze în timp ce treci la pasul următor.
Pregăteşte ouăle de in într-un vas mare şi lasă-le să se aşeze timp de 5 minute. Adaugă bicarbonatul de sodiu la amestecul de oţet şi lapte de migdale şi se amestecă ulterior compoziţia. Adăugă amestecul de zahăr, sirop arţar şi compoziţia de lapte de migdale în vasul cu ouăle de in continuând să amesteci până când totul devine omogen.
Adaugă acum piureul de mere, vanilia, uleiul de nucă de cocos topit, sare şi se amestecă în continuare.
Adaugă pudra de cacao, făina de migdale, amestecul de făină de ovăz şi făină fără gluten şi amestecă bine până la omogenizare. În cazul în care aluatul pare prea gros, adăugă puţin lapte de migdale, dar în principiu el ar trebui să fie perfect din prima.
Aluatul trebuie aibă o consistenţă semi-groasă, care se topeşte. Divide aluatul în mod egal pentru numărul de blaturi pe care le doreşti (două, trei). Coace tortul timp de 35-45 de minute sau oricât este nevoie în funcţie de cuptorul tău, până ce va fi gata sau mai exact, până când o scobitoare inserată în centru iese curată şi partea superioară a blatului pare uscată.
Ai grijă să laşi blaturile să se răcească complet înainte de a le orna cu cremă sau de a le tăia!
Adăugă lapte de migdale într-un vas şi încălzeşte-l timp de 1 minut. Adăugaţi imediat şi las-o să stea fără a o atinge timp de 3 minute, pentru a se topi.
Se amestecă ulterior cu o lingură de lemn pentru şi se adăugă uleiul de nucă de cocos. Lasă amestecul acoperit şi neatins timp de 10 minute.
După 10 minute, utilizează mixerul pentru a omogeniza amestecul şi adăugă treptat o cană zahăr pudră. Odată omogenizată compoziţia, pune-o în frigider pentru a se închega timp de 20 de minute.
Vei ştii că este gata atunci când mişti vasul şi ea este suficient de fermă încât să nu se mişte aşa repede. Scoate amestecul din frigider şi mixează-l din nou. Dacă este încă prea subţire, adăugaţi încă puţin zahăr pudră (cam două linguri) şi amestecă până când devine pufos.
Transferă stratul de bază al tortului răcit pe un vas de servire. Îndinde un strat semi-generos de cremă pe partea superioară a stratului inferior şi presară deasupra un alt strat generos cu alune. Repetă activitatea în funcţie de câte blaturi ai, având grijă ca ultimul blat de deasupra să nu mai aibă cremă pe el.
Glazurează-l cu ciocolată topită şi presară câteva alune deasupra lui. Se poate servi alături de o cupă de îngheţată sau simplu. Nu este nevoie să îl menţii la frigider imediat după ce este gata, însă ideal ar fi să stea măcar o oră!
Poftă bună!