„Lussebullar” este un desert festiv pregătit de suedezi, de mii de ani, pentru a o celebra pe Sfânta Lucia. Pe 13 decembrie, mulţi copii din Suedia se trezesc dimineaţa, se îmbracă în haine tradiţionale şi cântă colinde, pentru a o sărbători pe cea care aduce lumina în cea mai întunecată perioadă din an.
Cu această ocazie, suedezii pregătesc tradiţionalele „lussebullar”, denumite şi „turtiţe cu şofran”, făcute din grâu, unt, zahăr, şofran şi stafide.
Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie şi metoda de preparare a acestui desert tradiţional suedez!
Ingrediente pentru 24 de bucăţi
Timp de pregătire: 25 de minute
-
200 g unt
-
5.5 g şofran
-
550 ml lapte (3% grăsime)
-
50 g drojdie proaspătă
-
2 ouă
-
1.5 kg zahăr granulat
-
1.6 kg făină
-
topping
-
stafide
Metoda de preparare
-
Se topeşte untul într-o tigaie mică împreună cu sofranul. După ce se topeşte, se îndepartează de la căldură şi se adaugă lapte.
-
Într-un castron separat, se pune drojdia în bucăţi mici şi se adaugă amestecul de unt călduţ. Se amestecă bine cu robotul de bucătărie, până când compoziţia se combină uniform. Se adaugă ou, zahăr şi sare, apoi făina, puţin câte puţin.
-
Se frământă aluatul obţinut timp de 10 minute şi se lasă să crească pentru 45 de minute.
-
După ce a crescut, aluatul se frământă pe o masă presărată cu făină şi se separă în 4 bucăţi, iar apoi fiecare bucată, în alte 6 bucăţi separate. Se ruleaza fiecare bucată şi se aşază în forma literei “S”.
-
Bucăţile obţinute se aşază pe o tavă de copt şi se lasă să crească timp de 45 de minute.
-
Se amestecă un ou cu o lingură de lapte, pentru a unge chiflele. Se decoreaza cu stafide şi se pun la cuptor, timp de 10-15 minute, la temperatura de 180 de grade Celsius, program de încălzire cu abur şi căldură.
Sursa: Electrolux