Dulceața de gutui este un desert gustos și sănătos, care poate fi preparat acasă, cu ușurință. Ai nevoie doar de 4 ingrediente: gutui, zahăr, lămâie și apă. Iată rețetă clasică pentru dulceața de gutui rase sau tăiate julienne. Ți-am pregătit, de asemenea, și rețeta de dulceață de gutui fără zahăr. Spor!
Gutuile sunt printre cele mai iubite fructe de sezon, în perioada toamnei. Nu este de mirare de ce: au o aromă plăcută și oferă multe beneficii organismului.
Dulceața de gutui este destul de ușor de preparat, dacă respecți instrucțiunile rețetei și gramajele potrivite. Iată rețeta pentru o dulceață de gutui cu zahăr.
Pentru o dulceață de gutui ai nevoie de:
Dulceața de gutui cu nucă și scorțișoară se face la fel ca rețeta clasică de dulceață de gutui cu zahăr, doar că vei adăugat în plus cele două ingrediente. Dacă vrei să adaugi o aromă mai intensă dulceții de gutui, poți adăuga, pe lângă ingredientele prezentate mai sus, un baton de scorțișoară, pe care îl lași în apă în primele 10 minute de fierbere și apoi îl îndepărtezi.
De asemenea, nuca trebuie adăugată după ce compoziția a stat la fiert și te pregătești să oprești focul. E bine ca nuca adăugată să fie prăjită înainte de a adăuga în dulceață.
Dulceața de gutui fără zahăr este o variantă mai sănătoasă de dulceață de gutui și este indicată persoanelor care sunt la dietă, suferă de diabet sau pur si simplu, își doresc să nu consume zahăr. Trebuie menționat că dulceața fără zahăr se alterează mai rapid, întrucât zahărul – care are rol conservant – lipsește. Iată rețeta pentru cantitate mai mică:
Ce trebuie să știi despre gutui este că ele se oxidează rapid, însă chiar dacă acest lucru se întâmplă, odată adăugate în apă, ele își recapătă culoarea.
Cratița trebuie luată imediată de pe foc atunci când gutuile au aspect lucios și plutesc în tot siropul.
Gutuile sunt o sursă bogată de Vitamina C şi contribuie cu aproape 25% din necesarul zilnic recomandat. Vitamina C ajută la îmbunătăţirea imunităţii şi luptă împotriva afecţiunilor inflamatorii. De asemenea, au proprietăţi antialergice. Atât fructul, cât şi extractul de seminţe sunt folosite pentru tratarea dermatitei şi cistitei.
Ajută la pierderea în greutate. Gutuile sunt scăzute în calorii, iar 100 de grame conţin 57 de calorii. De asemenea, au foarte puţine grăsimi saturate, sodiu şi colesterol. Toate aceste calităţi fac ca gutuile să devină cea mai bună alegere când vine vorba de diete şi sănătate.
Tratează ulcerul. S-a descoperit că gutuile sunt ideale în tratarea ulcerului gastric. Sucul de gutui este benefic persoanelor care suferă de acest tip de ulcer şi, totodată, este un tratament foarte bun împotriva ulcerului peptic.
Tratează bolile de stomac. Gutuile sunt un remediu eficient pentru greţurile de dimineaţă. Atunci când se consumă cu miere, tratează colita, diareea, constipaţia şi infecţiile intestinale. Siropul de gutui este folosit şi pentru tratarea hemoroizilor.
Sunt bogate în antioxidanţi. Aceste fructe au proprietăţi antioxidante, iar asta datorită componenţei sale de polifenoli. Aceşti antioxidanţi luptă împotriva radicalilor liberi prezenţi în corp, încetinesc procesul de îmbătrânire şi previn bolile cardiovasculare.
Gutuile tratează greața și răul de mare, au proprietăți antivirale, scad tensiunea arterială, scad nivelul colesterolului, ajută corpul să lupte împotriva cancerului și contribuie la eliminarea stresului.