Dulceață de mure – rețetă pentru începători

Să culegi fructe cu mâna ta este un exercițiu perfect pentru a scăpa de stres. Și dacă vrei să îl continui poți face și dulceață de mure.
  • Publicat:
Dulceață de mure - rețetă pentru începători
Dulceață de mure, foto Mădălina Drăgoi

Luna august este înobilată cu gustul inegalabil al murelor. Mai ales murele sălbatice au o aromă inconfundabilă. Și pentru că mulți și-o doresc tot timpul anului, să congelezi mure sau să le transformi în dulceață este clar o idee bună. Pentru prima oară am cules mure și le-am transformat în dulceață cu mâna mea. Și am aflat sfaturi prețioase.

 

Să culegi murele chiar cu mâna ta este o plăcere. Evident, trebuie să fii înarmat cu răbdare căci pentru un kilogram de mure ai nevoie chiar și de o oră să le culegi. Pentru că sunt fragile, ideal este să le culegi în caserole, coșulețe sau nu să umpli până la refuz pungi de plastic. Cine și-ar dori dulceață de mure fără mure întregi?

Ce ingrediente sunt necesare pentru dulceața de mure?

Evident, mure proaspete. Unele gospodine prepară însă și din murele congelate. La 2 kilograme de mure, 1 kg de zahăr alb. Se pot pune și felii de lămâie (cu coajă dacă este lămâie organică sau nestropită cu substanțe chimice). Aveți nevoie și de o oală cu fundul gros în care va fierbe și de o crațită în care se va răci dulceața. Borcane curate și capace noi – alte ingrediente necesare pentru dulceața de mure.

mure, foto Madalina Dragoi
foto Mădălina Drăgoi

Dulceață de mure – rețetă pentru începători

Ingrediente:

2 kilograme de mure

1 kilogram de zahăr

3, 4 felii de lămâie

Mod de preparare:

Murele se clătesc rapid sub un jet de apă rece și se scurg bine. Într-o oală cu fundul gros, se pun un strat de mure și apoi un strat de zahăr etc. Se lasă câteva ore în frigider.Se pune la foc iute și se mestecă cu o lingură de lemn. Spuma se ia cu ajutorul unei linguri. Când dă în primul clocot, se lasă la foc mediu. Atenție, să nu se afume dulceața. Când sunt murele fierte, se testează și consistența siropului. Se lasă la răcit și cu ajutorul unei lingurițe se verifică dacă siropul este legat. Dulceața se la lasă la răcit și apoi se pune în borcane curate. Se sigilează cu capace. Când se răceasc, se pun într-o tavă la un cuptor cu puțină apă și un prosop și se lasă cam 30 minute la foc mediu. Se stinge cuptorul și se lasă la răcit. Veți observa că la început capacele se umflă și apoi se retrag ușor. Borcanele cu dulceață se păstrează la loc întunecat și rece.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”