Gătește ca-n filme: 5 rețete inspirate din cele mai cunoscute filme din toate timpurile

Gătește ca în filme: rețete care și-au câștigat celebritatea odată cu renumele filmelor în care au apărut.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Gătește ca-n filme: 5 rețete inspirate din cele mai cunoscute filme din toate timpurile
Hepta

Pentru că seara trecută a avut loc cea de-a 95-a ediție a Premiilor Oscar la Los Angeles, ți-am pregătit câteva rețete care și-au câștigat celebritatea odată cu renumele filmelor în care au apărut.

Am ales câteva filme iconice care au rămas în istoria cinematografiei. Ele nu au fost nominalizate la Oscar anul acesta, dar la vremea apariției lor au avut parte de apreciere mondială. În 1944, filmul Casablanca, pe care l-am ales pentru cocktailul Champagne Fizz,  a câștigat 2 premii Oscar.

Filmul Julie and Julia a fost nominalizat la Premiile Academiei Americană de Film în 2010, pentru rolul interpretat de către Meryl Streep, așa cum a fost printre favoriții acelorași premii și Bridget Jones’s Diary în 2002.

Iar Lady and the Trump/Doamna și Vagabondul a fost nominalizat în 1956 la Premiile Bafta.

Așadar, recunoscute și aclamate, următoarele filme au lăsat în urmă nu numai replici de neuitat sau scene memorabile, dar și câteva rețete cu care te poți răsfăța din când în când, la un nivel cinematic.

Julie and Julia: Boeuf Bourguignon

Când Julie Powell (Amy Adams) încearcă să gătească rețeta de boeuf bourguignon a Juliei Child, în filmul Julie și Julia (care spune povestea celebrei autoare și chef Julia Child în paralel cu provocarea de a ajunge bucătar profesionist a Julie Powel; povești inspirate din realitate) aceasta adoarme și, bineînțeles arde preparatul. Unul dintre cele mai iconice scene din film.

Încearcă și tu această versiune franceză clasică a ceea ce noi, românii, numim tocăniță. Încercând, bineînțeles să nu adormi în timp ce o prepari…

Boeuf bourguignon este o combinație aromată de vin, ceapă și usturoi. Un clasic al preparatelor franțuzești.

Ai nevoie de (pentru 8 porții):

  • 3 linguri ulei de masline
  • 200/230 de grame de ciuperci rotunde și mici; dacă sunt ceva mai mari taie-le în sferturi
  • 3 kilograme carne de vită dezosată, tăiată în bucăți de 2 centimetri
  • Sare grunjoasă și piper măcinat
  • 5 fâșii de bacon, taiate în bucati de 3 centimetri
  • 1 lingura pastă de roșii
  • 2 linguri de făină
  • 700 mililitri de vin roșu sec
  • 470-500 mililitri de supă de pui cu conținut scăzut de sodiu
  • 1 frunză de dafin
  • 1 cățel de usturoi, zdrobit și decojit
  • 4 morcovi, curățați și tăiați în bucăți de 2 centimetri
  • 300 grame ceapă albă
  • 1 lingura de unt, tăiat bucățele
  • 2 linguri de pătrunjel proaspăt, tocat (opțional)

Mod de preparare:

Preîncălzește cuptorul la 350 de grade. Într-o oală mare, cu capac, încălzește 2 linguri de ulei la foc mediu spre mare.

Adaugă ciupercile și gătește până se rumenesc, aproximativ 10 minute. Transferă-le pe o farfurie.

Asezonează carnea de vită generos cu sare și piper, și adaugă iar 1 lingură de ulei în oală. Rumenește carnea de vită, în calupuri, de la 2 până la 3 minute pentru fiecare lot (dacă este necesar, adaugă până la 1 lingură de ulei pentru fiecare rând de carne); transferă pe farfurie.

Din grăsimea adunată în oală, mai las doar 1 lingură peste care adaugă bacon-ul și gătește-l la foc mediu până se rumenește, în jur de 5 minute. Adaugă pasta de rosii; gătește, amestecând, vreo 30 de secunde. Adaugă făina și continuă să gătești, amestecând, încă circa 30 de secunde.

Acesta este momentul când aduci înapoi în oală carnea de vită peste care adaugi vinul, sosul de roșii, dafinul și usturoiul.

Aduc totul la punctul de fierbere, acoperă cu capac și transferă oala la cuptor; gătește 1 oră – 1 oră jumătate.

Adaugă morcovii și ceapa și mai gătește încă 1 oră/ 1 oră jumătate până carnea devine foarte fragedă.

Cu 15 minute înainte ca preparatul să fie gata de scos de la cuptor, adaugă și ciupercile. La final lași si untul să se amestece printre toate ingredientele coapte și asezonezi (dacă îți place) cu pătrunjel.

Lady and the Trump: Spaghete cu chiftele

Cine nu își amintește scena când cei doi câini împart o spaghetă dintr-o farfurie cu spaghete cu chiftele, sub clar de lună? Rămâne una dintre cele mai romantice scene din lumea necuvântătoarelor.

O combinație de carne, cașcaval și usturoi, chiftele pot deveni instant preferatele tale. Pot fi gătite cu sau fără sos: doar trebuie să reduci focul la mediu odată ce au devenit maronii și să le gătești pentru încă 5-10 minute.

Ai nevoie de:

  • 230 grame carne de vită tocată (20% grăsime)
  • 230 grame carne de porc tocată
  • 1 cățel de usturoi, tocat
  • 350 grame parmezan Parmigiano-Reggiano rasă fin
  • 3 linguri de pătrunjel proaspăt tocat mărunt
  • 2 ouă mari, bătute ușor
  • Sare grunjoasă și piper proaspăt măcinat
  • 1 1/2 felii de pâine albă, ruptă în bucăți mici
  • 60 mililitri lapte integral
  • Sos roșii
  • Ulei de măsline extravirgin, pentru prăjit (aproximativ 3 linguri)

Mod de preparare:

Prepararea chiftelelor

Amestecă carnea de porc cu cea de vită, cu mâinile. Adaugă usturoiul, parmezanul, pătrunjelul, ouăle și 1 1/4 linguriță de sare; asezonează cu piper.

Înmoaie pâinea în lapte timp de 5 minute, apoi adaug-o în amestecul de carne. Umezește ușor mâinile și rulează amestecul de bile (circa 2 centimetri), transferându-le pe o tavă de copt. Pune-le la frigider timp de 1 oră.

Pune sosul de roșii la fiert într-o tigaie, la foc mediu spre mare. Prăjește pe rând chiftele cât să nu le aglomerezi, întoarce-le până se rumenesc pe toate părțile, aproximativ 6 minute și apoi transferă-le în sosul de roșii. Lasă la fiert până chiftelele ajung la starea de fiert, aproximativ 10 minute. Verifică-le: taie în două o chiftea și gustă dacă sunt fierte sau mai au nevoie de puțin timp.

Separat fierbe paste subțiri, cum ar fi spaghetele (în funcție de preferințe există o varietate de opțiuni). Adaugă sosul cu chiftele deasupra și amestecă.

Big Night/Noaptea cea mare: Omletă

În această capodoperă din 1996, doi frați se străduiesc să îți țină restaurantul pe linia de plutire cu un festin organizat pentru artistul Louis Prima. De fapt, întregul film este un omagiu adus mâncărurilor tradiționale italienești. Cine nu iubește mâncarea italienească.

Însă, cheia filmului constă în faptul că, după un eșec de proporții Noaptea cea mare, îi salvează… câteva ouă fierte.

Deși omletele italienești cu legume sunt absolut delicioase, ți-am pregătit azi o omletă franțuzească pe care o poți găti în câteva minute, dar care îți poate salva ziua. Pentru unicitate, folosește-te de cvartetul: tarhon, arpagic, pătrunjel și hasmațuchi (înrudit cu pătrunjelul și foarte bun pentru subțierea sângelui).

Ai nevoie de (1 porție):

  • 3 ouă mari la temperatura camerei
  • 1 linguriță de apă
  • 1/8 linguriță sare grunjoasă
  • 1 lingură de unt nesărat tăiat în cubulețe
  • 1 lingură de ierburi tăiate grosier (tarhon, arpagic, pătrunjel, hasmațuchi)
  • piper măcinat

Mod de preparare:

Cel mai bun instrument pentru a prepara o omletă este furculița. Combină ouălele, apa și sarea într-un bol și amestecă cu furculiță până ce compoziția este bine omogenizată.

Un secret pentru o omletă de succes: nu trebuie să amesteci prea mult, nu așa cum ai face-o pentru sufleu, de exemplu. Când ouălele pot picura din furculiță cu ușurință este momentul să te oprești.

Adaugă jumătate din untul cubulețe și ierburile. În timp ce untul face omleta cremoasă, ierburile oferă prospețime.

Într-o tigaie aderentă de 25 centimetri, încălzită pentru 30 de secunde la foc mediu spre mare încorporează untul rămas așa încât să acopere întreaga tigaie. Adaugă compoziția și lasă la gătit, fără să intervii, pentru aproximativ 10 secunde.

Amestecă cu furculița ouălele, în timp ce agiți tigaia. Continuă să încorporezi marginile spre centru. Ar trebui să dureze aproximativ 25-30 de secunde.

Oprește focul cât timp ouăle încă arată ușor umede. Înclină tigaia până când omleta alunecă spre margini. Rulează omleta șspre centru.

Sighilează apăsând cu furculița. Răstoarnă pe farfurie.

Condimenteaza apoi cu piper, presară ierburi și bucură-te!

Casablanca: Cocktail Champagne Fizz

Șampania este un personaj în sine în filmul Casablanca, practic ea întreține tensiunea scenelor în timp ce bulele curg în clubul de noapte marocan al lui Rick Blaine (Humphrey Bogart).

Șampanie, suc de lămâie, zahăr și gin. Nu poți eșua cu acest preparat pe cât de simplu, pe atât de sofisticat. De fapt, pentru a fi ceva mai sănătos, dar și inedit, poți adîuga o bucată de ghimbir confiat în locul unui cub de zahăr.

Ai nevoie de (12 pahare):

  • 6 bucăți de ghimbir confiat
  • 1 sticlă de bitter (190 militri)
  • 2 sticle de șampanie (după preferințe)

Mod de preparare:

Pune ghimbirul într-un castron mic. Toarnă peste el bitter; acoperă. Lasă la temperatura camerei pentru 4 ore.

Strecoară și păstrează siropul pentru alte utilizări. Taie fiecare bucată de ghimbir în jumătate pe lungime.

Pune o jumătate în partea de jos a fiecăruia dintre cele 12 coupe-uri de șampanie. Adaugă șampania și bucură-te!

Bridget Jones’s Diary: Supă de praz

Încercând să își impresioneze prietenii cu o cină elaborată de ziua ei de naștere, Bridget Jones (Renee Zellweger) lasă, accidental,  un fir de sfoară albastră în supa ei de praz, oferindu-i o culoare alabastru de brebenoc, de altfel culoarea Pantone a anului 2021 (o combinție între albastru clasic și și roșu!

Încearcă tradiționala supă de praz, bineînțeles în culoarea corectă. Supa de praz este foarte cremoasă, deși nu are practic nicio cremă în compoziția ei. Amestecul de unt și făină îi oferă o textură mătăsoasă, dar solidă în același timp.

Ai nevoie de (pentru 4 porții):

  • 60 grame unt nesărat
  • 10 tije de praz mediu feliat (numai părțile albe și verde deschis), clătite bine, după tăiere (aproximativ 2 kilograme de praz)
  • 60 grame făină
  • 1 litru supă de pui cu conținut scăzut de sodiu
  • 1 lingură tarhon proaspăt tocat
  • Sare grunjoasă și piper măcinat

Mod de preparare:

Într-o oală medie, topește untul la foc mediu. Adaugă prazul și gătește, amestecând din când în când, până se înmoaie, circa 8 minute.

Adaugă făina și amestecă până se combină, circa 1 minut.

Nu te opri din amestecat, adaugă bulion și 1 cană de apă și adu la punctul de fierbere. Redu focul și fierbe, amestecând din când în când, timp de 10 minute. Adaugă tarhon.

Transferă amestecul într-un castron mare. În mai multe rânduri, adaugă compoziția într-un și pasează până la omogenizare; pentru a permite căldurii să se evapore, în locul capacului pune un șervețel și ține apăsat. Pune înapoi în oală amestecul sub formă de piure.

Încălzește pe foc mediu. Asezonează cu sare și piper. Subțiază cu supă de pui sau apă.

Citește și: Ciorba care alungă oboseala și reface rezervele de fier din corp. Cum se gătește ciorba de urzici – rețetă de post

Sursă: marthastewart.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult