O reţetă simplă de ghiveci aromat de legume, cu foarte puţine calorii, gustos peste măsură şi care ţine de foame mult şi bine.
Dacă aveţi un vas de lut, preparatul va fi cu mult mai gustos, dar dacă nu aveţi aşa ceva, nu este nicio problemă, puteţi folosi un vas de yena sau o tavă încăpătoare pentru cuptor.
Vă recomand să mergeţi la piaţă pentru a vă face aprovizionarea: legumele de sezon sunt mult mai gustoase la tarabe decât ceea ce găsiţi prin marile magazine, plus că găsiţi verdeţuri proaspete de tot felul.
Pentru o oală de lut de 3 litri, am avut nevoie de următoarele ingrediente:
Am scos cartofii din ecuaţie, dar voi puteţi adăuga şi 1-2 cartofi cuburi în reţetă, dacă simţiţi nevoia de „ceva făinos”. De asemenea, puteţi adăuga broccoli, conopidă, dovleac, anghinare, fasole fiartă, năut, orice vă place şi vă permite silueta.
După ce am curăţat şi am tăiat legumele, am încins uleiul într-o cratiţă mare pe aragaz şi am pus ceapa, la foc mic, cu un pic de sare.
După 1-2 minute, am adăugat usturoiul şi vinetele, am amestecat şi am pus capacul.
După alte 2 minute am adăugat morcovul, dovleceii şi prazul, am amestecat, am pus capacul şi am mai lăsat încă 2-3 minute pe foc.
La final am adăugat ardeiul gras, am potrivit de sare şi piper, am amestecat, am mai lăsat sub capac 2 minute şi am oprit focul.
Am dat drumul la cuptor la 185 de grade Celsius. Am pus în vasul de lut 300 de mililitri de suc de roşii, după aceea jumătate din cantitatea de legume semigătite, 2-3 fire de cimbru, 2-3 frunze de busuioc, apoi un strat din feliile de roşii proaspete şi restul de legume din cratiţă. La final, am pus restul de cimbru, busuioc şi suc de roşii.
Am lăsat vasul de lut la cuptor, cu capac (dacă nu aveţi capac, puteţi folosi folie de aluminiu), pentru aproximativ o oră şi jumătate, la 185 de grade Celsius.
Aromele s-au întrepătruns foarte bine, legumele s-au fiert suficient, nici prea mult, nici prea puţin, cât să simt o uşoară „crănţăneală” la morcov.
Este un preparat foarte gustos, acrişor datorită roşiilor (deci nu are gust de fiertură), cu puţine calorii, dar foarte săţios. Poftă bună!