Halva cu fistic și cardamom: dacă adori combinațiile de arome și îți place să te lași surprins de gusturi inedite, atunci această rețetă foarte simplu de făcut va deveni aproape sigur preferata ta.
Unge o tavă de chec cu ulei și acoper-o cu folie de plastic, lăsând-o să depășească marginile formei. Taie fisticul în bucăți mari. Scoate semințele de cardamom din păstăi, aruncă păstăile și mărunțește semințele până devin fine. Adaugă-le într-un castron mare împreună cu 30 g din fisticul tăiat, tahini, vanilia și sarea de mare și mixează până obții o pastă fină.
Pune zahărul și 75 ml de apă într-un vas și adu-le la fierbere la foc mediu. Amestecă ușor în vas, ca zahărul să nu se cristalizeze. Odată ce începe să fiarbă, redu focul la minim și lasă-l să fiarbă în jur de 12-15 minute, până obții un sirop gros. Dacă ai un termometru pentru zahăr, temperatura trebuie să ajungă la 121°C. Când este gata, adaugă amestecul de tahini în vas (nu lăsa amestecul să se răcească, trebuie să rămână în vasul cald) și combină rapid cele două elemente pentru a obține o pastă fină. Acest lucru se face cel mai bine cu o lingură de lemn sau cu o spatulă. Încearcă să nu amesteci prea mult, deoarece acest lucru va face halvaua sfărâmicioasă – să nu dureze mai mult de 30 de secunde. De îndată ce este uniform amestecul, pune-l în forma pregătită și presară deasupra restul de fistic. Lasă să se răcească. Odată răcit, acoperă cu marginile foliei de plastic și transferă la frigider pentru a se întări peste noapte înainte de a servi.
Sursă foto: Shutterstock
Sursă: jamieoliver.com