Un preparat vedetă în perioada Postului Maicii Domnului, între 1 și 15 august, când creștinii nu consumă produse de origine animală și se concentrează pe mâncăruri de post este iahnia de fasole. Apreciată pentru savoarea și valoarea sa nutritivă, pe lângă beneficiile pentru sănătate, fasolea de post este și o alegere economică și versatilă, fiind ușor de adaptat după preferințele fiecărei gospodine.
Pe lângă ingredientele obișnuite, există unul special care poate transforma gustul acestei rețete tradiționale într-o experiență culinară unică. Adăugarea acestui ingredient secret este cheia succesului pentru a obține o iahnie de fasole cu adevărat delicioasă.
Alege fasolea, elimină boabele deteriorate și spal-o bine sub apă rece. Las-o la înmuiat într-un bol mare cu apă rece timp de opt ore. Scurge apa, clătește boabele și pune-le într-o oală mare cu apă proaspătă. Fierbe fasolea, apoi scurge și clătește din nou.
Pune fasolea înapoi în oală împreună cu cepele întregi, morcovii și rădăcina de țelină. Adaugă foile de dafin, boabele de piper, cimbrul și mărarul. Fierbe la foc mediu, adăugând apă dacă este necesar.
Când fasolea este aproape fiartă, scoate legumele din oală și adaugă sare, piper și paprica dulce, ingredientul secret care îi va da o aromă savuroasă. Curăță și toacă mărunt usturoiul, apoi adaugă-l în oală împreună cu uleiul de măsline extravirgin și amestecă bine. Oprește focul și acoperă oala, lăsând fasolea să se odihnească timp de 5-10 minute pentru ca aromele să se întrepătrundă.
Această rețetă de iahnie de fasole, cu ingredientul său secret, va transforma orice masă de post într-un adevărat festin culinar. Cu un gust bogat și o textură perfectă, iahnia de fasole devine rapid un preparat preferat în bucătăriile de post.
Sursă foto: Shutterstock
CITEȘTE ȘI: Cum se prepară ciorba de fasole mănăstirească! Rețeta măicuțelor care e gata în câteva minute