Cât trăiești înveți, cât călătorești descoperi. Asta mi s-a întâmplat și mie în călătoria făcută în Austria înainte de instaurarea pandemiei, am descoperit o serie de preparate culinare excelente. Pe unele dintre ele le-am adoptat, în sensul, că gătesc rețetele acasă. Una dintre cele mai delicioase, dar și ușor de preparat este kaiserchmarrn, o clătită mărunțită rămasă în istorie ca fiind preferata lui împăratului austriac Franz Joseph I.
Kaiserschmarrn este o variantă perfectă pentru un desert sățios în timpul sezonului rece, dar poate înlocui cu succes și un prânz ușor. Se poate prepara cu ușurință și acasă, mai ales dacă ați mai făcut clătite.
Atunci când mergeți la cumpărături și vreți să preparați și kaiserschmarrn, puneți pe lista de cumpărături și următoarele ingrediente: făină, lapte, stafide, rom (se poate și fără), ouă, unt, vanilie naturală, zahăr, piure de mere.
Ingrediente pentru stafidele înmuiate în rom
Ingrediente pentru clătită
Ingrediente pentru caramel
Mod de preparare:
Într-un castronel se lasă la înmuiat stafidele în rom. În caz că nu aveți, romul se poate înlocui cu apă. Se separă albușurile de gălbenușuri, iar albușurile se bat spumă cu ajutorul unui mixer sau cu un tel. Atenție nu trebuie să fie ca la bezele. Într-un alt castron, gălbenușurile, untul topit, vanilia, zahărul și un strop de sare se mixează. Se recomandă a se folosi mixerul 2, 3 minute la viteză medie. Apoi se adaugă o lingură de făină, o lingură de lapte mixându-se la viteză minimă. Apoi se adaugă cu grijă, lingură cu lingură și albușurile. Într-o tigaie se încălzește o lingură de unt și la foc mediu se coace clătita 6, 7 minute. Cu o spatulă, clătita se împarte în 4, se mai adaugă o linguriță de unt, și se întoarce pentru a se rumeni și pe cealaltă parte. Se mai coace 3, 4 minute. Apoi se mărunțește. Într-o altă tigaie se topesc 2 linguri de unt și două de zahăr până se caramelizează. Se adaugă peste clătită. Kaiserschmarrn se servește caldă, alături de sosul de mere. Se poate adăuga și zahăr pudrat. Poftă bună!