Chifteluţe marinate în sos de roşii

Un preparat la care niciodată nu refuz o a doua porţie: chifteluţele marinate în sos de roşii! Alături de un piure de cartofi aromat şi cremos, aceste chifteluţe vor fi un fel de mâncare îndrăgit de toţi membrii familiei, de la cel mai mic la cel mai mare.
  • Publicat:
Chifteluţe marinate în sos de roşii

Un preparat la care niciodată nu refuz o a doua porţie: chifteluţele marinate în sos de roşii! Alături de un piure de cartofi aromat şi cremos, aceste chifteluţe vor fi un fel de mâncare îndrăgit de toţi membrii familiei, de la cel mai mic la cel mai mare. Eu le-am făcut cu carne tocată amestec (vită şi porc), dar dacă vreţi să reduceţi numărul caloriilor, puteţi face chifteluţe cu carne de pui sau de curcan, la fel de delicioase.

Pentru că secretul nu e neapărat carnea, cât restul ingredientelor şi modul de preparare. 

Să vă spun cum am gătit eu chifteluţele marinate în sos de roşii (bio, făcut de mama în propria gospodărie)! Din ingredientele pe care vi le voi enumera mai jos, mi-au ieşit cam 30 de chifteluţe.

Ingrediente pentru chifteluţe marinate în sos de roşii

  • 1 kilogram de carne tocată amestec (sfat: mergeţi la măcelărie şi cereţi să vă toace carnea; 700 grame carne de porc, 300 grame carne de vită)
  • un ou întreg
  • 2 cepe roşii tocate mărunt
  • 3-4 foi de dafin
  • o legătură de pătrunjel proaspăt, tocat mărunt
  • 4-5 fire de cimbru uscat
  • o linguriţă de busuioc uscat sau câteva frunze proaspete
  • sare, piper, boia de ardei iute, după gust
  • 8 căţei de usturoi daţi prin răzătoare sau prin presă
  • 500 grame de sos de roşii (cât mai concentrat, cât mai natural)
  • 100 grame de făină
  • 100 ml de ulei de floarea-soarelui
  • o lingură rasă de zahăr (eu am uitat să o adaug, dar vă recomand să nu faceţi ca mine; zahărul reglează aciditatea din sosul de roşii, ceea ce e important de reţinut, mai ales dacă aveţi probleme cu gastrita)

Mod de preparare chifteluţe marinate cu sos de roşii

Mai întâi, ocupaţi-vă de sos. Tocaţi ceapa mărunt şi căliţi-o 2 minute într-o tigaie. Aruncaţi un praf de sare peste ceapă la început, astfel încât să se înmoaie repede. Adăugaţi apoi sosul de roşii, un pahar (200 ml) cu apă, un praf de sare, piper, firele de cimbru şi foile de dafin. Lăsaţi să fiarbă la foc mic 10-15 minute, având grijă să amestecaţi din când în când, ca să nu se prindă sosul. 

În acest timp, ocupaţi-vă de chifteluţe. Puneţi peste carnea tocată oul, boiaua iute, sarea, piperul, usturoiul şi pătrunjelul şi amestecaţi bine compoziţia. Apoi, cu mâinile umede, formaţi chifteluţe rotunde, pe care la urmă le tăvăliţi prin făină. 

Puneţi uleiul la încins într-o cratiţă cu pereţi rezistenţi (wokul este preferatul meu, pentru că distribuie uniform căldura şi încap multe chifteluţe deodată), apoi aruncaţi chifteluţele în el. Lăsaţi focul mare şi prăjiţi chifteluţele cât să capete o crustă frumoasă pe ambele părţi, dar să nu se gătească în totalitate. Cam 2 minute pe fiecare parte zic eu. Odată rumenite, scoateţi-le pe un şerveţel absorbant. 

Porniţi cuptorul la 190 de grade. Puneţi chifteluţele într-o tavă, apoi turnaţi peste ele sosul de roşii şi presăraţi puţin busuioc pe deasupra.

Acoperiţi tava cu o folie de aluminiu şi lăsaţi-o la cuptor 25 de minute. După expirarea timpului, scoateţi tava, îndepărtaţi folia şi mai lăsaţi chifteluţele încă 7 minute la cuptor, ca să capete o crustă apetisantă.

Serviţi alături de un piure de cartofi dietetic (chifteluţele sunt destul de calorice) şi bucuraţi-vă de un preparat ca la mama acasă! Poftă bună!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult