Friptura de miel – 4 modalităţi delicioase de a prepara o friptură de miel

Carnea de miel este nelipsită de pe masa românilor cu ocazia Sărbătorilor de Paşte. Consumată cu moderaţie carnea de miel are beneficii pentru sănătatea noastră, iar noi îţi prezentăm câteva reţete delicoase pentru friptura pe care ai aşteptat-o un an de zile.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Friptura de miel - 4 modalităţi delicioase de a prepara o friptură de miel

Carnea de miel este nelipsită de pe masa românilor cu ocazia Sărbătorilor de Paşte. Consumată cu moderaţie carnea de miel are beneficii pentru sănătatea noastră, iar noi îţi prezentăm câteva reţete delicoase pentru friptura pe care ai aşteptat-o un an de zile.

Friptură de miel

Ingrediente: 1,5 carne de miel, 60 ml ulei, sare

Mod de preparare: Mielul, dacă este întreg, se taie pe şira spinării exact în două, iar dacă este mai mare, se taie în sferturi, se sărează, se aşază într-o tavă  cu ulei încins şi se introduce în cuptorul bine încins ca să se rumenească repede. Atenţie! Dacă cuptorul este slab încălzit, friptura nu iese fragedă. Se serveşte cu salată verde.

Friptură de miel cu usturoi verde

Ingrediente: Carne de miel (un sfert sau o jumătate de miel), 2 linguri untură/ulei de măsline, o linguriţă boia dulce, sare, piper, usturoi verde

Mod de preparare: Carnea de miel se sărează, se piperează, se lasă să stea circa o jumătate de oră, apoi se unge bine cu untură/ulei şi se presară cu boia pe partea dinafară (boiaua se netezeşte cu cuţitul). Carnea se aşază într-o tavă cu puţină grăsime încinsă, se presară cu usturoiul fin tocat, se introduce în cuptorul încins, câteva minute, apoi se adaugă 2-3 linguri de apă şi se lasă la cuptor, la foc potrivit, până ce carnea este bine frăgezită şi rumeniă.

Din când în când, se stropeşte cu sos din tavă; la nevoie se mai adaugă câte o lingură de apă. Spre sfărşitul frigerii, se înteţeşte focul şi nu se mai stropeşte. Se serveşte fierbinte, tăiată felii, cu salată verde. Se mai poate servi cu o salată orientală preparată din cartofi, ceapă, oţet. Se poate servi cu sosul ei.

Mod de preparare sos: După ce se scoate friptura din tavă, se scurge surplusul de grăsime, se toarnă în tavă o lingură de apă amestecată cu ½ linguriţă făină, se dau câteva clocote, se strecoară şi se toarnă în sosieră.

Friptură de miel la tavă, cu cartofi

Ingrediente: 2 kg carne de miel, 2 linguri untură/ulei de măsline, sare, piper, boia dulce,
1 kg cartofi, o lingură bulion

Mod de preparare: Carnea se taie în bucăţi potrivite, se presară cu sare şi piper şi se aşază într-o tavă cu untură topită, întorcând bucăţile să se ungă. Cartofii curăţaţi se taie rondele mai groase, se presară cu puţin piper şi se trec uşor prin puţină untură fierbinte.

Se toarnă peste cartofi o lingură de bulion amestecată cu 2 linguri de apă, apoi cartofii se pun în tava cu carne. Tava se introduce în cuptor, să se rumenească friptura şi cartofii; la nevoie se mai adaugă câte puţină apă caldă. Se serveşte fierbinte cu salată verde.

Friptură de miel haiducească

Ingrediente: 1 miel întreg de 10-16 kg, câteva cepe, 1 pahar de vin, sare, cimbru

Mod de preparare: După tăierea mielului, fără să se jupoaie blana, se scot intestinele şi măruntaiele. Apoi se spală bine înăuntru, se sărează, se introduc câteva cepe tăiate în felii, interiorul se presară cu cimbru, se stropeşte cu vin şi se coase. Între timp, se pregăteşte un cuptor improvizat, sub cerul liber, făcând o groapă ceva mai spaţioasă decât volumul mielului în care se face foc cu lemne de fag pentru a obţine jar cât mai mult şi mai bun.

Se unge blana cu un strat de lut (pământ galben şi apă) de 1-3 cm grosime, se zvântă puţin, se acoperă pe toate părţile cu jar şi cenuşă, iar deasupra se pune şi pământul care s-a scos din groapă.

După 3-4 ore, când se va produce o pocnitură, înseamnă că mielul este gata. Atunci se scoate pe o scândură curată, se despică în două, apoi se taie în bucăţi şi se serveşte.

Vezi aici mai multe rețete pentru Paște.

Urmărește CSID.ro pe Google News