In Romania, obisnuim sa luam o portie de miel in preajma Pastelui si sa preparam o multime de specialitati traditionale romanesti printre care drob, ciorba de miel, miel la cuptor sau alte cateva, in functie de zona istorica in care ne aflam.
Elvetianul Jakob Hausmann ne spune clar: e prea putin sa consumi miel o data pe an. De ce? Pentru ca te privezi de o mancare extrem de gustoasa si cu putine calorii, pe care poti sa o prepari rapid, daca ai totul pregatit. Si ne-a dat si o reteta delicioasa.
Ingrediente: Coaste de miel congelate, usturoi rozmarin, sare, piper, ulei de masline, un ciorchine de rosii cherry
Se taie un catel de usturoi in bucatele foarte mici, care apoi se pun intr-o tava. Din cateva crengute de rozmarin, rupem toate frunzele si le punem in aceeasi tava. Adaugam apoi coastele de miel dezghetate si presaram sare si piper fara sa ne zgarcim.
Ulterior, turnam in tava ulei de masline din belsug. Lasam intregul continut din tava 3 ore la temperatura constanta. In timpul acesta, carnea devine marinata. Apoi, coastele de miel se taie in felii egale. A venit vremea sa le punem pe gratar doar 2-3 minute, timp in care le ungem cu cativa stropi de ulei de masline si e gata carnea.
Coastele de miel se servesc cu rosii cherry coapte si ele pe gratar 2 minute.
Perfect pentru dieta
O portie contine 400 de calorii. Ai avantajul ca mananci o specialitate incredibil de gustoasa si satioasa. Si n-o sa te ingrasi niciodata din carne la gratar cu legume gratinate. Totul se consuma cu un pahar de bere rece, dar nu daca te afli la regim.
Elvetia culinara – mancaruri traditionale
Ripli
Ripli inseamna coaste de porc servite cu sunca si cartofi. Intr-o tigaie incinsa, se pune unt, apoi se adauga sunca, ceapa si usturoi. Ulterior, peste un amestec de legume gatit in abur, se pun coastele de porc si sunca. Amestecul se tine la cuptor, in vin, circa o ora.
Pastetli
De obicei, se serveste intr-o forma perfect rotunda. Umplutura este extrem de diversa si poate include de la ciuperci la carne tocata. In mod normal insa, contine orez sau fasole verde preparate in vin. Aluatul este asemanator celui de pizza.
Prajitura elvetiana cu branza
In interior, exista branza de vaci. In exterior, o crusta facuta din gris, nuci, unt, dar si grisine mici din graham. Branza se freaca cu zahar si vanilie si cu 6 oua. Pe acest amestec se lipesc grisul, grisinele si nucile. Se tine la cuptor timp de o ora.
Foto: ADRIAN STOICOVICIU