Aroma intensă şi culoarea vibrantă a legumelor care însoţesc puiul gătit la cuptor în stil spaniol face din acest preparat unul foarte potrivit pentru un prânz de vară.
Număr de porţii: 4
Ingrediente: un pui de circa 1,5 kilograme, o lămâie (tăiată în jumătăţi), 4 fire de rozmarin proaspăt, 2 bucăţi de praz tocate mărunt, 2 ardei graşi roşii, 1 ardei galben, 1 ardei verde, 100 de grame de măsline negre fără sâmburi, 60 de mililitri ulei, sare de mare, piper proaspăt măcinat.
Mod de preparare:
Cuptorul se încălzeşte la 200°C.
Puiul întreg – curăţat de intestine şi celelalte organe – se aşază într-o tavă şi se umple cu jumătăţile de lămâie şi cu două fire de rozmarin.
Prazul se taie bucăţi, ardeiul se taie fâşii, se pun în tava de copt, împreună cu măslinele, în jurul puiului. Se stropeşte totul cu ulei, se adaugă restul de rozmarin, sare, piper. Cu o lingură se amestecă legumele pentru a le acoperi cu ulei.
Se dă tava la cuptor pentru o oră – o oră şi un sfert, până se găteşte puiul.
Se scoate tava din cuptor, se aşază puiul pe o planşă de tocat, se lasă 10 minute să se odihnească carnea şi apoi se taie bucăţi. Se serveşte pe un platou, alături de legume şi de sosul din tavă.
Sursa: Mediafax