Ingrediente:
500 g file de ton, 100 ml apă, 50 g ardei iute galben şi roşu, o lămâie, o lingură ulei de nuci, o lingură ulei de susan, sare de mare grunjoasă, o rădăcină de ţelină
Mod de preparare:
Se taie ardeiul în cuburi foarte mici. Se amestecă apoi cu lămâia care a fost decojită în prealabil şi tăiată tot în cuburi mici. Se toarnă uleiul de nuci şi uleiul de susan. Bucăţile de ton se taie în felii subţiri. Se dau prin sare de mare, apoi se introduc în apa care clocoteşte alături de felii de ţelină.
Se scot imediat, se sărează din nou şi peste ele se toarnă amestecul cu ardei iute. Este o reţetă japoneză care se face în general cu peşte crud. Dar cum ar fi greu de acceptat pentru europeni, peştele se ţine câteva secunde în apă clocotită şi astfel va fi preparat termic, însă foarte puţin.
Sarea de mare trebuie să fie grunjoasă şi, ideal, amestecată cu flori de levănţică. Aşa că, dacă aveţi prin casă levănţică uscată, nu ezitaţi să combinaţi floricelele uscate cu sarea şi să le zdrobiţi puţin astfel încât să elibereze cantităţi mici de uleiuri volatile.