După mesele tradiţionale de Crăciun, e vremea să dăm frâu liber creativităţii şi să preparăm cele mai „ochioase” mâncăruri de Revelion! În noaptea dintre ani se spune că e bine să mâncăm peşte, pentru a avea parte de noroc în noul an. Şi dacă ai nevoie de puţină inspiraţie în acest sens, ai nimerit în locul potrivit. Ţi-am pregătit câteva reţete fabuloase cu peşte şi fructe de mare, delicioase şi foarte aspectuoase.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Într-o tigaie, se prăjesc seminţele de coriandru pentru 2 minute. Se pisează apoi seminţele într-un mojar. Într-un bol, se amestecă toate ingredientele, mai puţin stridiile. Se pun jumătăţile de stridii pe un platou cu gheaţă şi se adaugă în fiecare câte o linguriţă din amestecul de legume şi condimente. Se servesc imediat, cu diverse sosuri, după preferinţe.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Amestecă toate ingredientele, mai puţin carnea de peşte. Înfăşoară bucăţele de carne de peşte într-o „chifteluţă” de orez condimentat şi serveşte pe frunze de salată verde. Poţi decora cu germeni de ridiche şi felii subţiri de cepşoară.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se dau inimile de anghinare la cuptorul preîncălzit, timp de 10 minute, până se rumenesc. Tulpinile de ţelină şi ceapa se taie în bucăţi de 2-3 centimetri şi se frig la tigaie, într-o lingură de ulei, timp de 3 minute. Se pun pe frigărui bucăţi de somon, anghinare, ceapă şi ţelină.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Carnea de scoică se crestează şi se aşază pe un platou rece. Se stropeşte cu uleiul de măsline, zeama de lămâie şi se presară pe deasupra piper şi sare. Se serveşte imediat.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se asezonează tonul cu sare. Într-o tigaie, se pune untul, uleiul de măsline şi zeama de lămâie şi se adaugă ardeiul japaleno şi feliile de fructe. Se sotează 2-3 minute, apoi se adaugă tonul şi se prăjeşte la foc moderat, timp de 2 minute pe fiecare parte. Preparatul se serveşte pe un platou garnisit cu frunze de salată şi de mentă, peste care se adaugă sosul din tigaie şi, opţional, seminţe de susan.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se preîncălzeşte cuptorul la 180 de grade Celsius. Se pune somonul pe o foaie de copt şi se asezonează cu sare şi piper. Se dă la cuptor pentru 20 de minute. Între timp, se amestecă într-un bol feliile de citrice şi avocado cu uleiul de măsline şi seminţele de mac şi se dă gust cu sare şi piper. Se îndepărtează pielea somonului. Se aşază carnea pe un platou şi se adaugă salata de fructe. Opţional, se poate adăuga ceapă verde tocată fin.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se preîncălzeşte cuptorul la 180 de grade Celsius. Într-un bol, se amestecă uleiul de măsline cu ceapa tăiată julienne. Se pune ceapa pe o foaie de copt şi se dă la cuptor pentru 40 de minute.După expirarea timpului, se scoate ceapa de la cuptor şi se toacă mărunt. Într-o oală, se pun midiile proaspete, o cană cu apă şi oţetul. Se acoperă, se aduce la fierbere şi se lasă la foc mic, timp de 10 minute. Se scot midiile şi se aşază pe un platou (se dau deoparte cele care nu s-au desfăcut). Se strecoară lichidul şi se pune într-o altă oală, se adaugă crema de foie gras, apoi se lasă din nou la foc mic, până se formează un sos gros. Se adaugă untul şi ceapa tocată, se amestecă şi se mai lasă pe foc încă 4-5 minute. Se umplu midiile cu crema rezultată şi se servesc alături de felii de pâine prăjită.
Ingrediente:
Pentru sosul remoulade:
Pentru chiftele:
Mod de preparare:
Sosul remoulade: se dă ceapa tocată julienne la cuptor, apoi se toacă mărunt şi se amestecă cu restul ingredientelor. Se pune sare, după gust.
Chiftelele de crab: într-o tigaie adâncă, se pun la încins 2 linguri de ulei de floarea-soarelui, se adaugă feniculul, ceapa, ardeiul gras şi ardeiul jalapeno şi se sotează la foc moderat, până se înmoaie, aproximativ 7 minute. Se adaugă 2 linguri de brandy şi se lasă încă 1 minut pe foc, până se evaporă alcoolul.
Într-un bol, se amestecă maioneza, zeama de lămâie, pătrunjelul, tarhonul şi sosul Tabasco. Se toarnă legumele sotate, se amestecă, apoi se adaugă carnea de crab. Se amestecă bine compoziţia şi se formează cu mâna chifteluţe rotunde. Se pun chifteluţele pe un platou întins şi se acoperă cu folie alimentară, după care se dau la frigider pentru o oră. Preîncălzeşte cuptorul la 180 de grade Celsius. Bate 3 ouă şi pune făina şi seminţele de susan în boluri diferite. Scoate chiftelele din frigider. Dă chiftelele prin făină, apoi prin ou şi iar prin făină, apoi tăvăleşte-le prin seminţele de susan. Aşază chiftelele „îmbrăcate” pe o foaie de copt şi dă-le la cuptor pentru 20-30 de minute sau prăjeşte-le în baie de ulei. Serveşte chiftelele cu sos remoulade.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Într-o tigaie, se pune uleiul de măsline, ceapa tocată şi usturoiul feliat, se sotează la foc moderat, timp de 10 minute. Se adaugă cimbrul uscat şi vinul şi se aduce la fierbere. Se adaugă midiile şi se lasă la fiert încă 3 minute, până se deschide carapacea. Se scot midiile şi se lasă lichidul pe foc încă 2 minute. Se adaugă smântâna de gătit şi se lasă încă 3 minute pe foc, până se obţine un sos mai gros. Se adaugă în acesta midiile, sare şi piper, după gust.
Într-o oală cu apă fiartă şi sare, se adaugă pastele şi se lasă la fiert conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Se scurg de apă şi se servesc al dente, alături de midiile în sos alb.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se fierbe apa şi se trec foile de orez prin ea, timp de 1-2 secunde, cât să se înmoaie. Se pune pe fiecare foaie un crevete sau o baby caracatiţă sotate anterior, puţin orez, alune tocate, busuioc, mentă, coriandru. Se strânge bine foaia de orez la capete. Într-un bol, se amestecă sosul de peşte, 3-4 linguri de apă, zeama de lămâie, usturoiul pisat, zahărul şi pudra de chilli. Se amestecă bine şi se serveşte alături de pacheţelele de primăvară.