Pandişpan cu fructe: 3 reţete uşor de preparat

Ce poate fi mai simplu de preparat decât un simplu pandişpan cu fructe coapte: caise, vişine sau prune. Un astfel de desert pufos ne aminteşte de aromele copilăriei.
  • Publicat:
Pandişpan cu fructe: 3 reţete uşor de preparat

Vara, în sezonul cald al fructelor cât mai variate, atunci când ne dorim un desert uşor de preparat, fără prea mare bătaie de cap, pandişpanul este primul care ne vine în minte. Ce poate fi mai delicios, decât un pandişpan pufos cu fructele de sezon precum prunele, vişinele sau caisele făcut rapid într-o după-amiază de vară? Pufos, rapid de realizat şi extrem de gustos, pandişpanul cu fructe poate fi una dintre cele mai bune alegeri pentru vară, servit alături de o cafea sau un ceai rece!

Am stabilit deja că un pandişpan auriu, bine crescut, cu fructe coapte – fie ele vişine, caise, sau prune- este uşor de făcut, delicios şi ne aminteşte de aromele copilăriei. Iată reţeta standard pentru pandişpan (la care putem adăuga în prealabil caise sau prune – după preferinţe):

De ce anume ai nevoie?

• 8 ouă
• 8 linguri de zahăr
• 16 linguri de făină
• linguriţă praf de copt
• 500 grame caise/prune – fără sâmburi

Cum se prepară?

Albuşurile se vor bate foarte bine până când vor căpăta un aspect ferm. Puţin câte puţin, pe măsură ce amestecăm, adăugăm în amestec şi zahărul. La final, compoziţia trebuie să fie fermă şi lucioasă. În amestecul obţinut se vor adăuga cu grijă gălbenuşurile, cu mişcări circulare astfel încât albuşurile să nu îşi piardă din fermitate. Se adaugă făina şi praful de copt şi se amestecă în continuare până la omogenizare. Se toarnă amestecul obţinut într-o tavă unsă cu unt şi presărată cu făină, urmând ca întreaga suprafaţă a acestuia să fie decorată cu caisele sau prunele tăiate pe jumătate. Se lasă la copt şi se pudrează cu zahăr imediat ce pandişpanul se răceşte!

Clafoutis cu vişine

Clafoutis este un desert clasic franţuzesc, foarte uşor, cu o consistenţă asemănătoare budincii, dar realizată dintr-un amestec similar pandişpanului. Este ideală pentru zilele toride, servindu-se rece. Desertul original se realizează cu vişine, însă pot fi utilizate şi alte tipuri de fructe, în funcţie de preferinţe. Reţeta originală implică vişine cu tot cu sâmburi, însă dacă doriţi, puteţi înlătura sâmburii.

De ce anume ai nevoie?

• 500 grame vişine
• 80 grame făină
• 125 grame zahăr
• 3-4 ouă în funcţie de dimensiune
• 250 ml smântână pentru frişcă sau lapte cu grăsime ridicată
• unt

Cum se prepară?

Reţeta este extrem de uşor de realizat. Practic se amestecă toate ingredientele, mai puţin untul şi vişinele, până la omogenizare. Se adaugă compoziţia obţinută în forma unsă cu puţin unt, în prealabil, iar la final tava se va umple uniform de vişine. Se lasă la cuptor aproximativ 40 min, timp în care amestecul se va umfla. Nu te speria dacă după 40 de minute este încă moale – lasă-l să se răcească! Clafoutis are nevoie de timp pentru a se răci şi pentru a reveni la forma iniţială. Odată răcit, va trebui pus la frigider până când se va închega mult mai bine şi poate servit ulterior alături de ceai sau limonadă!

Hint: Presară câteva flori de lavandă deasupra, pentru a obţine un aspect delicat şi un gust parfumat!

Pandişpan uşor, de vară, cu fructe

Dacă vrei o variantă de pandişpan mai light, astfel încât să nu te mai simţi vinovată după cele câteva bucăţi delicioase pe care tocmai le-ai mâncat, încearcă această variantă mai uşoară şi, evident, mult mai sănătoasă… şi u mai puţine calorii.

De ce anume ai nevoie?
• 170 grame vişine/caise/prune fără sâmburi
• 5 ouă
• 1 lingură şi jumătate făină de konjac
• 110 grame eritritol cu stevia
• 70 grame făină de ovăz
• 2 linguriţe esenţă de vanilie
• un praf de sare

Asemenea pandişpanului clasic, albuşurile se vor bate împreună cu zahărul până când vor căpăta o consistenţă fermă şi lucioasă. Ulterior se vor adăuga gălbenuşurile, încet şi cu mişcări circulare, făina şi restul ingredientelor, în afară de fructe. Se adaugă într-o tavă tapetată cu unt şi făină amestecul obţinut şi se decorează cu fructele preferate. Bon appetit!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult