Pulpă de miel cu sos de mentă este o rețetă destul de simplu de făcut, dar de o savoare cu adevărat spectaculoasă. Cu sos de mentă și alături de piure de cartofi și țelină, va fi, cu siguranță, vedeta mesei tale de Paște.
Preîncălzește cuptorul la 220°C.
Cu un cuțit ascuțit taie mielul pe toată suprafața, la ½ cm distanță și la o adâncime de 3 mm – acest lucru îi conferă o suprafață crocantă și rumenă, iar în interior rămâne suculent.
Pregătește untul cu ierburi, punând untul într-un blender, adăugând cimbrul și rozmarinul, sărează bine, apoi mixează pentru a combina ingredientele. Pune compoziția într-un castron și las-o deoparte.
Taie cepele pe jumătate, fără să le cureți, și zdrobește cățeii de usturoi, apoi așază-le într-o tavă mare de copt.
Întinde untul cu ierburi pe toată suprafața mielului, apoi așază carnea peste legume. Coace în cuptor timp de 10 minute pentru fiecare 450g de carne, plus încă 20 de minute la sfârșit, pentru a obține o carne rumenă.
Între timp, curăță și taie țelina în bucăți de 3 cm, iar cartofii în bucăți de 2 cm.
Gătește țelina și cartofii într-o cratiță cu apă sărată clocotită timp de 15 până la 20 de minute, sau până când devin moi. Scurge, lasă să se usuce puțin și pisează cu un strop generos de ulei de măsline extra virgin (sau unt, dacă preferi), apoi sărează și piperează bine și adaugă puțină nucșoară rasă.
Când mielul este gata, lasă-l să se odihnească timp de cel puțin 10 minute, în timp ce pregătești sosul pentru carne. Păstrează deoparte jumătate din ceapa roșie pentru sosul de mentă, apoi zdrobește restul cepelor în tavă.
Adaugă făina, un strop de coniac și supa, apoi pune pe foc mare pentru a permite sosului să scadă, amestecând continuu. Treci sosul printr-un ciur și menține-l cald până la momentul servirii.
Taie menta fin. Scoate din coajă ceapă pe care ai păstrat-o și taie-o fin împreună cu menta, apoi amestecă-le într-un castron cu oțetul și zahărul. Servește carnea cu ambele sosuri.
Sursă foto: Shutterstock
Sursă: jamieoliver.com