Cine a mâncat o dată virșli ca la mama lor acasă, adică după rețeta originală din Transilvania, cu siguranță va rămâne impresionat de gustul absolut fantastic al acestor cârnați picanți și foarte aromați.
Pentru că nu se găsesc în supermarketuri și nici măcar la târgurile de sărbători nu sunt chiar atât de prezenți în oferta comercianților, îți propunem să încerci acasă rețeta de virșli din carne de oaie și porc. Îți spunem toate secretele ca să obții niște cârnați ardelenești delicioși.
Citește și: Cei mai gustoși cârnați de casă din porc și vită. Ce să pui în compoziție ca să iasă suculenți și cu ce trebuie spălate mațele ca să nu aibă miros
Rețetă virșli de oaie și porc: ingrediente
Deși cârnații virșli se fac, în mod tradițional, din carne de oaie și de capră, cea din urmă e o raritate în comerț, așa că o poți înlocui cu carne de porc sau de vită. Vor ieși foarte buni, pentru că gustul deosebit este dat, de fapt, de carnea de oaie, ingredientul de bază.
Iată care sunt ingredientele și mai ales condimentele necesare pentru a face acasă cei mai buni cârnați virșli:
- 1 kg carne tocată de oaie și porc sau vită (70% carne de oaie, restul carne de porc sau vită)
- 100 grame slănină dată la mașina de tocat
- sare, piper, boia iute și dulce, chimen pudră, usturoi pisat – din abundență, dar și după gust
- 150 ml apă foarte rece
- mațe subțiri de oaie foarte bine curățate
Mod de preparare:
- Într-un castron mare se pune carnea tocată abia scoasă de la frigider. Peste aceasta se adaugă slănina tocată, sarea, piperul, usturoiul pisat, boiaua și chimenul.
- Amestecăm bine cu mâinile compoziția ca să se omogenizeze ingredientele.
- Adăugăm apa rece peste carne și continuăm să amestecăm.
- Se umplu mațele cu carne și se formează perechi, strângând ușor și răsucind cu degetele mațele umplute. Îi poți face mai mici sau mai mari, după preferințe. În total ar trebui să-ți iasă cam 20 de cârnați.
- Cârnații se atârnă pe bețe (în mod tradițional, se lasă pe bețe de alun) și se dau la afumătoare (procesul se numește hițuire) cu lemn de fag aproximativ 2-3 ore. Cârnații sunt gata când mațele se umflă și cârnații se înroșesc și capetele lor se usucă.
Citește și: 3 trucuri prin care cârnații nu mai plesnesc când îi prăjești. Trebuie să îi scufunzi în acest lichid înainte
Cât timp se fierb virșli
Cârnații virșli copți pot fi consumați ca atare sau pot fi fierți 2-3 minute în apă clocotită.
De asemenea, pot fi consumați și fripți la grătar sau gătiți la cuptor, cu puțin muștar și boia și neapărat cu o felie de pâine de casă făcută din ingrediente naturale, ca pe vremea bunicilor.
Citește și: Secretul celor mai bune sarmale cu carne de porc și vită, în foi de varză murată. Ingredientul care le dă o culoare deosebită