Dacă ți-e poftă de cornulețe umplute ca-n copilărie, îți propunem să încerci rețeta de mai jos, explicată pas cu pas, pentru începători. Nu ai nevoie de cine știe ce îndemânare, dar este important să respecți toți pașii descriși și să adaugi ingredientul esențial care le dă cornulețelor frăgezime. Cât privește umplutura, poți folosi cremă de ciocolată cu nucă măcinată, diverse sortimente de gem sau rahat ori o combinație de zahăr cu scorțișoară. Din ingredientele de mai jos obții aproximativ 30 de cornulețe.
Deoarece cornulețele vor avea o umplutură dulce, nu este necesar să adaugi zahăr în compoziția de aluat. Dacă, totuși, preferi varianta aceasta, poți adăuga 30-50 de grame de zahăr în rețetă.
De asemenea, în aluatul de cornulețe nu se pune drojdie, cum se face la cozonac, pentru că vrem să obținem o textură crocantă și sfărâmicioasă în același timp, completată de frăgezimea dată de unt sau untură.
Umplutură de gem și nuci: 150 de grame gem (la alegere), 50 de grame nuci măcinate
Umplutură de cremă de ciocolată și alune: 150 de grame cremă de ciocolată, 50 de grame alune tocate (poți înlocui cu fistic, nuci pecan, migdale)
Umplutură cu rahat: 150 de grame rahat colorat, tăiat cubulețe mici sau fâșiuțe de 2 centimetri lungime
Pune într-un castron încăpător făina, sarea, untul rece tăiat bucățele mici, oul, smântâna și extractul de vanilie sau zahărul vanilat.
Amestecă totul bine cu mâinile, apoi frământă până obții un aluat omogen.
Aluatul se taie în 3 părți egale și se înfoliază fiecare biluță obținută. Se lasă aluatul în frigider sau cămară pentru aproximativ 30 de minute.
Aluatul poate fi păstrat la congelator până la 3 luni, dacă îl ții în folie alimentară.
Se scot bucățile de aluat de la frigider. Se întinde fiecare bucată de aluat cu sucitorul, pe masa pudrată cu puțină făină. Aluatul astfel întins în formă de cerc se taie cu un cutter de pizza sau cu un cuțit dat prin puțină făină în triunghiuri egale.
Acum sunt 2 variante:
Triunghiurile cu umplutură se rulează de la bază spre vârf. Terminația ascuțită a cornulețelor trebuie să fie dedesubt când le pui în tava de copt, ca să nu se desfacă în timpul coacerii.
Cornulețele umplute se așază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, având grijă să lași 2 centimetri spațiu între ele.
Tava cu cornulețe umplute se dă la cuptorul preîncălzit pentru 15-20 de minute, la o temperatură de 170 de grade.
Imediat ce le scoți din cuptor, tăvălește cornulețele prin zahăr pudră vanilat.
Cornulețele umplute își mențin frăgezimea până la 7 zile dacă sunt depozitate într-o cutie cu capac.