Rețetă de ciabatta fără frământare: crocantă la exterior și pufoasă la interior

  • Publicat:
Rețetă de ciabatta fără frământare: crocantă la exterior și pufoasă la interior

Ciabatta este una dintre cele mai îndrăgite pâini italiene, apreciată pentru crusta crocantă și interiorul aerat, plin de găuri specifice. Deși poate părea o rețetă complicată, există o variantă simplă, fără frământare, pe care o poți încerca acasă. Cu doar câteva ingrediente de bază și răbdare, vei obține o pâine perfectă, ideală pentru sandvișuri sau pentru a o savura cu ulei de măsline și ierburi aromatice.

Ingrediente

  • 500 g făină albă de grâu (tip 650, ideal pentru pâine)
  • 400 ml apă călduță
  • 10 g sare
  • 5 g drojdie uscată sau 15 g drojdie proaspătă
  • 1 linguriță zahăr

Mod de preparare

Procesul începe prin activarea drojdiei. Amestecă drojdia cu zahărul și apa călduță într-un bol mare, apoi lasă compoziția să stea timp de 5-10 minute, până când face spumă, semn că drojdia este activă.

Adaugă făina și sarea peste lichid și amestecă folosind o lingură de lemn sau o spatulă. Nu trebuie să frămânți deloc; aluatul trebuie să fie moale și lipicios, dar omogen. Acoperă bolul cu folie alimentară sau cu un prosop curat și lasă-l la temperatura camerei pentru 12-18 ore. Pe parcursul acestui timp, drojdia își va face treaba, iar aluatul va crește și va deveni plin de bule de aer.

Când aluatul este gata, presară făină pe blatul de lucru și răstoarnă-l ușor, fără să-l frămânți. Cu ajutorul unei spatule, împăturește-l de câteva ori pentru a-i da fermitate. Împarte-l în două sau trei bucăți, modelându-le sub forma clasică de ciabatta: dreptunghiuri alungite. Transferă-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, presară puțină făină deasupra și lasă-le să se odihnească 20-30 de minute.

Între timp, preîncălzește cuptorul la 220°C și așază un vas cu apă fierbinte pe fundul acestuia, pentru a crea abur. Coace pâinile timp de 20-25 de minute, până când devin aurii și sună a gol când le lovești ușor la bază. După coacere, lasă-le să se răcească pe un grătar înainte de a le tăia.

Trucuri pentru o ciabatta perfectă

  • Mâinile ude sau făina: Dacă aluatul este prea lipicios, folosește mâini umede sau adaugă făină suplimentară pe suprafața de lucru pentru a-l manevra mai ușor.
  • Adaugă un twist de aromă: Poți presăra rozmarin sau măsline tocate înainte de coacere, pentru o pâine mai aromată.
  • Folosește abur: Vasul cu apă ajută la obținerea acelei cruste crocante pe care toată lumea o iubește la ciabatta.
  • Nu tăia pâinea fierbinte: Lasă pâinea să se răcească de tot pentru ca textura interioară să se stabilizeze și să nu se turtească.

Această rețetă este simplă și perfectă pentru a impresiona pe oricine la masă! Crocantă, pufoasă și ușor de făcut, ciabatta devine un răsfăț în propria ta bucătărie.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News